Home » СИНДИКАЛНА ЧИТАНКА » Мала историја синдикализма у САД
Мала историја синдикализма у САД

Мала историја синдикализма у САД

За неке људе синдикати представљају солидарност међу радничком класом, за друге, они представљају повезаност са организованим криминалом попут Џимија Хофе, легендарног вође Тимстера, Синдиката камионџија.

Синдикати у Сједињеним Америчким Државама имају дугу и живописну историју. У 19. веку, експанзијом индустријске револуције повећале су се и производне могућности.

upotreba sileЗапостављајући пољопривреду, све више радника одлази на тежак рад у фабрикама, рудницима, на којима бивају суочени са свим облицима тешког, суровог и напорног рада,  уз пуно прековременог рада, за ниске плате и уз масу здравствених ризика.

Ни жене, ни деца нису били поштеђени рада у фабрикама, уз далеко мању плату од мушкараца.

Уобичајен метод протеста радника у 19. веку у САД био је штрајк .

Штрајк је када група радника престаје са радом у знак протеста према условима рада или као адут у преговорима између рада и управљања.

Иако су данас штрајкови  углавном мирољубиви догађаји, тада су били сасвим супротно.

Листа значајних штрајкова 19. века у САД показује бројне штрајкове који су „сломани“ од ангажованих милиција, полиција или УС владиних трупа, које су  често доводиле до смрти радника.

Сами послодавци су често ангажовали приватне компаније попут злогласне Пинкертонове  детективске  Агенције, која је застрашивала штрајкаче, тукла или обезбеђивала штрајкбрехере приликом проласка кроз мртву стражу на фабричким капијама које су блокирали штрајкачи.

Данас, у САД има око 15,4 милиона у чланству синдиката, а највећи врхунац био је 1945, када 35 одсто укупне радне снаге САД било у чланству неког од синдиката.

Синдикати су и даље важан фактор заштите радника, они су основни део историје и даље имају веома снажан утицај у САД.

Инфо

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top