Home » SINDIKALNA ČITANKA » Neoliberalizam
Neoliberalizam

Neoliberalizam

Neoliberalizam je pokret u ekonomiji zasnovan na neoklasičnoj ekonomskoj teoriji. Nastao je nakon Drugog svetskog rata, a od kraja sedamdesetih godina XX veka, sa dolaskom Margaret Tačer na vlast u Ujedinjenom Kraljevstvu, počinje da igra sve značajniju ulogu u svetu.

stop-neoliberalism-copyNeoliberalizam traži prebacivanje kontrole ekonomije od države na privatni sektor  sa uverenjem da će to dovesti do efikasnije države i njenog ekonomskog prosperiteta!

Protivi se uplitanju države u ekonomiju, protekcionizmu, visokim stopama poreza i sl.

Neoliberalizam nije šire političko viđenje, iako su zagovornici neoliberalizma često pobornici političkih sloboda.

To se ogleda prvenstveno u činjenici da su neke države sa izričito neoliberalnim ekonomijama, bile u isti mah vođene autoritarnim režimima.

Najpoznatiji primer je Čile za vreme vojne hunte Augusta Pinočea.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top