Home » PRENOSIMO » SINDIKATI: SES TREBA UKINUTI I IZ NJEGA IZBACITI ORBOVIĆA I ČANKA
SINDIKATI: SES TREBA UKINUTI I IZ NJEGA IZBACITI ORBOVIĆA I ČANKA

SINDIKATI: SES TREBA UKINUTI I IZ NJEGA IZBACITI ORBOVIĆA I ČANKA

Socijalno-ekonomski savet ničemu ne služi i treba ga ukinuti. To je stav mnogih udruženja, kako poslodavaca, tako i sindikata. Kritičari kažu da članovi SES-a nisu u stanju da donesu nijednu odluku i traže od Vlade Srbije hitno raspuštanje. Mnoge je iznerviralo to što SES nikako ne može da donese odluku o minimalnoj ceni rada.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Žarko Milisavljević kaže da jedni te isti ljudi sede u SES-u i ništa ne rade.

– Problem je što niko ne može da ih skloni, a novi predstavnici ne mogu da uđu. Rad tog tela nije doneo nikakve promene u odnosima između države, sindikata i radnika. Taj odnos se čak i pogoršao. U starom sistemu država je brinula o radnicima. Sada država to ne radi, ali bi za to trebalo da bude zadužen SES. Međutim, ni to ne funkcioniše – kaže Milisavljević.

Klan moćnih drugova

Milisavljević navodi da SES ne treba da se bavi minimalnom cenom rada, jer će na taj način cela država biti pretvorena u socijalnu kategoriju.

– SES treba da utvrdi pravu, a ne minimalnu cenu rada. Suština je da radnik bude dobro plaćen, a ne da bude minimalno plaćen. To odgovara poslodavcima. Daju malo para i lakše otpuštaju ljude – konstatuje Milisavljević.

Savet ima 18 članova, šest iz Vlade, šest iz sindikata i šest predstavnika reprezentativnih udruženja poslodavaca. Mandat im je četiri godine.

Milisavljević kaže kako nije dobro da to telo okuplja samo neke sindikate i to po sumnjivim kriterijuma.

– SES su okupirali Čanak, Orbović i Atanacković. To je klan. I ne puštaju druge da uđu. Zbog toga tražimo da se promeni zakon o SES-u i da se omogući svakoj organizovanoj grupi radnika da uđe u njega – kaže Milisavljević.

Autori: Dragan Stojanović i Zoran Surla  NS reporter

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top