Home » СИНДИКАЛНА ЧИТАНКА » Шта је синдикат?
Шта је синдикат?

Шта је синдикат?

У време индустријске револуције, крајем деветнаестог и почетком двадесетог века, јавија се потреба за организовањем радника у циљу побољшања услова рада и повећања зарада. Први скупови радника, организовани углавном у Великој Британији и земљама Западне Европе, били су организовани спонтано и они су били основа за стварање синдиката.

snagaСиндикат је организација коју стварају радници . Синдикат може представљати раднике у одређеној привредној грани или у одређеној фирми , а успоставља се како би побољшао и одржао плате , накнаде и радне услове. Синдикати се обично уједињују у удружења синдиката и синдикалне централе.

У многим земљама синдикат може добити статус правног лица . Такви синдикати имају одређена законска права и овлашћења, а најважније је право колективних преговора са послодавцем како би побољшао плате, радно време и друге услове из уговора о раду радника које представља, што значи да те ствари не успоставља једнострано управа, него их договарају обе стране . Кад синдикати немају таква права ни овлашћења, обично прете штрајком и другим колективним акцијама како би вршили притисак на послодавца.

Синдикати се могу укључити иу шире политичке и друштвене контроверзе, па су у неким земљама блиско повезани са политичким странкама . Синдикати често користе своју организациону снагу да промовишу друштвене мере и законе који одговарају њиховом чланству или радницима уопштено.

Синдикат се основа са циљем да преговара са послодавцем и избори бољи статус и заштиту права запослених, односно да унапреди животни стандард радника.

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top