Home » SINDIKALNA ČITANKA » Šta predstavljaju tri osmice?

Šta predstavljaju tri osmice?

Osmog februara 1840.g. brodom pristiglim na Novi Zeland, stigao je i stolar Semjuel Parnel. Brzo je našao posao na izgradnji lokalne prodavnice, ali je posmatranjem tržišta rada na licu mesta, uslovio poslodavca: osmočasovno radno vreme ! Objasnio mu je: „Dan ima 24 časa, od kojih 8 sati pripada radu, 8 sati je za odmor i 8 sati je za san… I nisam lud, ovo nije London i ovde nemate mnogo majstora svog zanata!“

888Svoje postignuto slobodno vreme između rada i sna, Semjuel je provodio u luci, gde je novopridoslim radnicima prenosio svoju ideju. To se dopalo svima, uključujući i oslobođjene robijaše i na jednom od mitinga, u oktobru 1840.g. doneta je odluka da se sa svima koji rade duže od propisanog, obračunava tako, što će ih aktivisti bacati u vodu.

Privlačna nova ideja i strah od eventualne kazne pomogli su da nova radnička životna šema nazvana „888″ zaživi i brzo se proširi po Novom Zelandu i Australiji. Naravno, uz sporadične demonstracije i štrajkove. A pošto iza ideje o osmočasovnom radnom danu stoje građevinski radnici i dan-danas se na nekim starim zgradama na Novom Zelandu i u Australiji mogu videti ponosno ispisane tri osmice !

Ove dve kolonije britanske Imperije, bukvalno izgrađene radom robijaša, uvek su prednjačile u socijalnim reformama na planetarnom nivou: pravo na minimalnu zaradu (1824), biračko pravo za sve (1893), starosne penzije (1898).

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Da li se zna da i sada u dvadeset prvom veku, ljudi rade vise od 8h i da moraju jer druga sredstva za zivot nemaju, a ne pominju nikom jer nesmeju radi otkaza, a ko zna kada ce naci drugi posao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*