Почетна О НАМА

О НАМА

Od strane sloga

Удружени Синдикати Србије СЛОГА су независна демократска синдикална организација запослених у коју се они учлањују ради заступања, представљања и заштите својих професионалних, радних, економских, социјалних, културних и других појединачних и колективних интереса.

slogaУдружени синдикати Србије „СЛОГА“ су синдикални савез независан од државе и државних институција, послодаваца, политичких странака, али учествују у политичком животу Србије.

Ми смо организација чији је основни циљ да брани и одбрани интересе чланства и свих запослених.

Основани смо почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Жеља нам је да радницима Србије вратимо поверење у синдикални покрет који је у Србији у изумирању.  Желимо да нам се прикључе сви који имају потребу да се истински боре за остваривање својих права. Сматрамо да синдикат не треба да постоји да би синдикални функционери живели лепо на радничкој грбачи, већ да запослени треба сами да одлучују о својој судбини.

Радницима Србије је доста бирократизованих синдикалних организација и функционера који су за пар година бављења синдикалним послом решили све своје животне проблеме и издали идеју синдикалног покрета.

Хоћемо да се са свим правим, одлучним, храбрим и надасве поштеним људима изборимо за људска и радничка права која су нам више него икад угрожена.

Организовани смо грански и територијално. Наше чланице добровољно приступају задржавајући одговарајућу аутономију у оквиру својих организација са правом да приступе или иступе из организације када то желе.

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су организовани и делују у складу са начелима савременог демократског синдикалног покрета. Наши захтеви огледају се у радикалним политичким, економским и социјалним реформама које воде демократском и економском просперитету сто омогућава запосленима да достојанствено живе од свог рада.

Полазећи од оцене да је данас радно социјални статус запослених на најнижем нивоу у Европи, као и стопа незапослености која је такође највећа у Европи, више од милион људи испод границе сиромаштва, више од 500.000 људи без здравствене књижице, рад на црно цвета више него икад. Због тога же УСС СЛОГА захтевати од надлежних институција:
– Доношење новог закона о раду и запошљавању у складу са принципима Међународне Организације Рада
– Потписивање Колективних уговора уз гаранцију државе
– Измене закона о пензијско инвалидском осигурању којим ће се обезбедити достојанствен живот пензионера и свих радника који ће једног дана отићи у пензију

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ ће по овом питању сарађивати са свима онима који желе да сарађују са нама по овим и свим осталим питањима која су пресудна за радничку класу и који ће свим запосленима у Србији омогућити живот достојан човека.

Чланови смо Светске федерације синдиката (WFTU).

Зато Вас позивамо да нам се придружите. Члан УСС СЛОГА може постати свако ко потпише приступницу и прихвати програмска начела.