Home » DOKUMENTA » REZOLUCIJA o odgovornosti za izuzetno teško stanje u Srbiji

REZOLUCIJA o odgovornosti za izuzetno teško stanje u Srbiji

REZOLUCIJA

o odgovornosti za izuzetno teško stanje u Srbiji

IV Kongres Udruženih sindikata Srbije Sloga , održan 02.03.2019 godine usvajio je rezoluciju kojom se konstatuje:

– situacija u Srbiji je dramatična. Ta situacija se najbolje sagledava ekonomskom i demografskom katastrofom pred kojom se kao narod i država nalazimo. Nedostatak radnih mesta i ogromna nezaposlenost sa jedne, uz istovremeni nedostatak velikog broja kvalifikovanih radnika i stručnjaka velikog broja profesionalnih profila sa druge strane, jedan je od najboljih pokazatelja nonsensa kakvim smo kao društvo izloženi. Nesigurnost zaposlenja, prekarni radni angažmani uz minimalnu cenu rada koja je među najnižima u Evropi i svetu, uz cene na nivou najrazvijenijih evropskih zemalja, sve veći procenat stanovništva odvodi u potpuno siromaštvo i dužničko ropstvo. Sprega bankstera, političara i kriminalnih struktura koje , uz pomoć razorenog i uzurpiranog pravosuđa i medijsku podršku sve više naših sugrađana odvodi na nepovratni put potpune finasijske nesigurnosti i porobljavanja. Masovno iseljavanje najzdravijeg i najperspektivnijeg stanovništva dovode u pitanje ne samo našu ekonomsku budućnost , već i fizički opstanak nacije.

– u javnosti se ove teme zanemaruju i skrajnute su , što je posledica činjenice da oni koji kreiraju okolnosti u kojima živimo , a koje rezultiraju njihovom neumerenom bogaćenju a ovakvim katastrofalnim rezultatima po državu i narod, imaju presudan uticaj na političku, ekonomsku i medijsku strukturu društva.

– očigledno je da je osnovni uzrok ovakvom stanju pogrešna politička matrica na kojoj se, pod uticajem neoliberalnih ideja, najviše dolazećih od MMF koji s pravom mnogi nazivaju pravom Vladom Srbije, isistira već decenijama. Kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu nametnute su politika štednje, smanjenja potrošnje,povećanje poreza i cena a smanjenje javne potrošnje, svođenje ekonomskih mera Vlade na brigu o deficitu i ostalim kategorijama koje nemaju uticaj na realni socijalni položaj stanovništva, pogrešna monetarna politika kojom se propagira da će iz ekonomske stabilnosti proisteći povećan rast dohotka umesto obrnutog itd.

– na sve prethodno žrtve smo i samovolje aktuelnog vlastodršca koja se najbolje ogleda u potpunom urušavanju svih institucija i demokratskih instituta u Srbiji. Autokratski režim je najbrutalniji u obračunu sa najsiromašnijim stanovnicima i najugroženijim društvenim grupama, od penzionera do osoba sa invaliditetom. Uz zaštitu najbogatijih, lišenih čak i obaveza plaćanja poreza na dobit istovremeno se vrši ono što se s pravom može nazvati samo socijalnim genocidom

– politika subvencionisanja tzv stranih investicija se odavno pokazala kao promašaj koji interesnim grupama omogućava sticanje enormnog bogatsva dok hiljade radnika osuđuje na rad u neadekvatnim uslovima i zarade na nivou minimalca.

– isključivi krivci za ovakvo stanje su predstavnici vladajućih političkih elita koje su iz napora za prevazilaženje problema u društvu sasvim isključile stručne krugove i druge političke i društvene aktere. To se najbolje vidi kroz fingirane „javne rasprave“ o predlozima zakona koje se istinski ne sprovode.

– među odgovorne za ovako stanje svakako treba ubrojiti i one koji, uz vlastodršce i predstavnike krupnog kapitala,, decenijama unazad glume tzv socijalne partnere u socijalnom dijalogu koji faktički ne funkcioniše, kroz institute tipa Socijalno ekonomskog saveta. Akteri ovog lažnog socijalnog dijaloga u istima ne predstavljaju nikoga, sem sami sebe i svoje organizacije. Oni na tom pragu svesno daju legitimitet vlastima i svima onima koji uništavaju radništvo Srbije. Učešće u ovom prividu socijalnog dijaloga je za sve njegove aktere sramno.

Konstatujući prethodno navedeno, zaključujemo da samo borba za reizgradnju istinskih demokratskih institucija, jačanje uticaja građansva na nosioce političkih funkcija , razvoj socijalnog dijaloga i uključivanje stručne javnosti u iznalaženje rešenja za teške teme koje su pred ovom državom i društvom pružaju nadu da se ona i pronađu. Ovo je ostvarivo samo nastavkom ostvarivanja političke funkcije sindikata, aktivnim učešćem u građanskom i političkom životu u društvu. Jedan od osnovnih koraka ka pozdizanju tog cilja je i utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su do ovakve pozicije doveli srpsko radništvo i društvo.

USS SLOGA

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content