Home » SLOGA U JAVNOSTI » ZAKON U KORIST ILI NA ŠTETU RADNIKA?
ZAKON U KORIST ILI NA ŠTETU RADNIKA?

ZAKON U KORIST ILI NA ŠTETU RADNIKA?

Sa javne rasprave održane u Nišu

Smatramo da je nacrt dosta nedorečen i da ima mnogo detalja koji su negativni za samog zaposlenog. Ograničavanje delovanja štrajka unutar same organizacije i u okviru samog radnog mesta je činjenica koja sprečava da se dovedu do kraja mnoge stvari, a time se i gubi na samom efektu štrajka. Ima dosta problema i u minimumu procesa rada i odlučivanja, a problematični su i detalji koji se tiču prava i obaveza poslodavaca i sindikata, jer su nedorečeni, pa bi moglo da se desi da ih poslodavac zlou potrebi zbog njihovog dvosmislenog značenja -rekao je Milan Petrić, potpredsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga.

JOŠ UVEK MNOGO NEDOREČENOSTI: Sa javne rasprave održane u Nišu

JOŠ UVEK MNOGO NEDOREČENOSTI: Sa javne rasprave održane u Nišu

Nismo za ovaj zakon, već za kolektivni ugovor kojim će se rešiti odnosi i sve specifičnosti jednog kolektiva -rekao je Miodrag Ranđelović, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Niša. Nacrt Zakona o štrajku je sredstvo u rukama zaposlenih i poslodavci tu ne mogu da očekuju ravnotežu i ravnopravnost -rekao je državni sekretar Zoran Martinović
Nacrt novog Zakona o štrajku, koji je od nedavno prezentovan javnosti, već je izazvao negativne reakcije sindikalaca koji tvrde da nam taj zakon ne treba i da će njegovim usvajanjem biti pogoršan položaj radnika. Svoje zamerke i sugestije sindikalci su izneli na javnoj raspravi održanoj u Nišu, na kojoj su govorili i predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Šta sve donosi novi zakon objasnio je Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike

-Ovaj nacrt nije rezultat rada samo ministarstva već i sindikata i poslodavaca, pa je tako dosta o njemu polemisano u toku same izrade. Ono što ga razlikuje od zakona koji je sada na snazi jeste da je usaglašen sa novim Ustavom Republike Srbije i sa međunarodnim direktivama i konvencijama. Dominantne teme su način ograničavanja prava na štrajk i način utvrđivanja minimuma procesa rada u onim delatnostima od opšteg interesa. Do sada je minimum procesa rada mogao da utvrdi poslodavac ili osnivač, dok se novim zakonom predviđa da se utvrdi kolektivnim ugovorom. Dakle, omogućava se učešće sindikata u tim prosecima, da to ne bi bila jednostrana odluka ili osnivača ili poslodavca -rekao je Martinović i dodao:

– Pored toga što minimum procesa rada dominantno treba da se utvrdi kolektivnim ugovorom, uvodi se i mogućnost arbitraže ili sporazuma između štrajkačkog odbora i poslodavca. U Savezu samostalnih sindikata Srbije, a samim tim i Niša, su protiv ovog zakona i kažu da će on doprineti pogoršanju položaja zaposlenih.

– Hoćemo u Evropu, a nigde u Evropi ne postoji takav zakon. Izgleda da je cilj Vlade da jednu temu koju može regulisati kolektivni ugovor, stavi u neki zakon kome to ništa ne bi značilo. Ovim zakonom će se sasvim sigurno pogoršati položaj radnika jer svaki kolektiv ima svoje specifičnosti. Kada se određuje minimum procesa rada, kako isti odrediti u fabrici pumpi i na hirurgiji. Zato nismo za ovaj zakon, već za kolektivni ugovor kojim će se rešiti odnosi i sve specifičnosti jednog kolektiva -rekao je Miodrag Ranđelović, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Niša.

S druge strane, državni sekretar Zoran Martinović napominje da je nacrt Zakona o štrajku sredstvo u rukama zaposlenih.

– Poslodavci tu ne mogu da očekuju ravnotežu i ravnopravnost, imajući u vidu da su oni, na neki način, proizveli ono što se predviđa ovim zakonom. Dakle, zakon je više na strani radnika -kaže Martinović.

Predstavnici pojedinih sindikata kao veliki nedostatak nacrta zakona vide što je nepotpun i nedorečen.

Smatramo da je nacrt dosta nedorečen i da ima mnogo detalja koji su negativni za samog zaposlenog. Ograničavanje delovanja štrajka unutar same organizacije i u okviru samog radnog mesta je činjenica koja sprečava da se dovedu do kraja mnoge stvari, a time se i gubi na samom efektu štrajka. Ima dosta problema i u minimumu procesa rada i odlučivanja, a problematični su i detalji koji se tiču prava i obaveza poslodavaca i sindikata, jer su nedorečeni, pa bi moglo da se desi da ih poslodavac zlou potrebi zbog njihovog dvosmislenog značenja –rekao je Milan Petrić, potpredsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga.

Foto: Narodne Novine

Foto: Narodne Novine

 

Štrajk samo na radnom mestu?

Iako inogi sindnkalci zameraju da će novi Zakon o štrajku zabraniti okupljanje i štrakovanje van radnog šesta, državni sekretar Martinović navodi da su to neosnovane priiedbe.

-Imajući u vidu da postojeći Zakon o štrajku takođe definiše iesto štrajka kao prostorije poslodavca i ne definiše nikakva druga iesta, novim zakonom se ide korak više tako jer govori da se štrajk organizuje na radnom mestu, u prostorijama poslodavca ili u poslovnom prostoru, ali i na drugom mestu u skladu sa zakonom. Dakle, zakon definiše i druga mesga, a to može biti bilo koje mesto, ali se to onda pretvara u protest koji se definiše nekim drugim propisima -objasnio je državni sekretar.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top