Home » ОБАВЕШТЕЊА » Влада не да још по 100 евра, да не траже и други
Влада не да још по 100 евра, да не траже и други

Влада не да још по 100 евра, да не траже и други

Извор: Данас, 12, јул 2016.

Аутор: Г. Влаовић.-

* Уз 200 евра по години стажа које је обезбедила држава, општина додаје још по 100 евра. Уколико се усвоји УППР за ФАП, радници могу да очекују девет заосталих плата, ако се прогласи стечај, добијају само пети део неисплаћених зарада

У разговорима које смо обавили са надлежнима у општини Прибој обећано нам је да ће отпремнине за око 500 радника Фабрике аутомобила Прибој ипак износити 300 евра како је раније договорено – каже за Данас Мирослав Мршевић, секретар Јединственог синдиката „Слога“ ФАП.

Он додаје да је разговор представника запослених у ФАП-у са председником општине Прибој Лазаром Рвовићем и послаником из тог краја Крстом Јањушевићем обављен јер је радницима из Владе Србије на потписивање понуђен споразум о отпремнинама који гарантује свега 200 евра по години стажа.

– Ми смо раније са представницима Министарства привреде постигли договор да та сума износи 300 евра по години радног стажа и не намеравамо ни за јоту да одступимо од тога. На састанку са Рвовићем и Јањушевићем нам је речено да ће поред 200 евра по години стажа, што обезбеђује Влада Србије, општина са своје стране дати још по 100 евра од новца добијеног продајом фабричких постројења и опреме која држава уступа општини за проширење индустријске зоне – наводи Мршевић.

Према његовим речима, представницима радника је предочено да сума од 300 евра по години радног стажа за отпремнине не сме да буде наведена у било ком документу Владе Србије, јер би у том случају и радници других предузећа која се налазе у истој ситуацији као и ФАП тражили веће отпремнине.

– Обећано нам је и да ће нам бити исплаћене заостале зараде. Међутим, шта и колико ћемо добити зависи искључиво од тога да ли ће ФАП ићи у УППР или у стечај. У случају да 31. августа буде одобрен УППР за ФАП добићемо девет заосталих плата у нивоу минималца. Ако пак УППР не прође и ФАП оде у стечај, добићемо само 20 одсто износа од заостале плате. Сутра ћемо одржати збор радника ФАП-а на коме ћу им изнети шта је договорено на разговорима у општини да се они изјасне о томе – каже Мршевић.

Он истиче да су у случају да се обећано не испуни, односно да радници који одлазе из ФАП-а не добију по 300 евра отпремнине по години радног стажа и да уместо УППР-а у фабрици буде проглашен стечај, запослени спремни да окупирају зграду општине како би се изборили за своје захтеве.

– Ипак верујем да ће новца бити довољно и за исплату заосталих зарада и за отпремнине у висини договорених те да нећемо имати било какав разлог за исказивање револта по том питању – објашњава Мршевић и додаје да је у јавности створена потпуно погрешна слика како је радницима ФАП-а искључиво стало само да извуку што веће отпремнине.

Мршевић: Понуда је била „узми или остави“

– Радницима ФАП-а је најважније било да фабрика настави са несметаним радом и да не буде вишка радне снаге. Нажалост, за то нисмо успели да се изборимо, већ је Влада Србије неодлазак ФАП-а у стечај условила добровољним одласком из фабрике. Тај захтев је радницима био предочен по принципу „узми или остави“. У ситуацији кад још увек није јасно шта ће бити са ФАП-ом, огромна већина је просто била принуђена да се определи за отпремнине. Дакле, није реч о некаквој похлепи радника за парама. Напротив, они би најрадије сви остали да раде. Али, то им је онемогућено, и ми се боримо да кад већ мора да оде чак 500 од 550 запослених, сви који ће остати без посла добију колико толико пристојне отпремнине – закључује Мирослав Мршевић.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top