Home » OBAVEŠTENJA » Vlada ne da još po 100 evra, da ne traže i drugi

Vlada ne da još po 100 evra, da ne traže i drugi

Izvor: Danas, 12, jul 2016.

Autor: G. Vlaović.-

* Uz 200 evra po godini staža koje je obezbedila država, opština dodaje još po 100 evra. Ukoliko se usvoji UPPR za FAP, radnici mogu da očekuju devet zaostalih plata, ako se proglasi stečaj, dobijaju samo peti deo neisplaćenih zarada

U razgovorima koje smo obavili sa nadležnima u opštini Priboj obećano nam je da će otpremnine za oko 500 radnika Fabrike automobila Priboj ipak iznositi 300 evra kako je ranije dogovoreno – kaže za Danas Miroslav Mršević, sekretar Jedinstvenog sindikata „Sloga“ FAP.

On dodaje da je razgovor predstavnika zaposlenih u FAP-u sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem i poslanikom iz tog kraja Krstom Janjuševićem obavljen jer je radnicima iz Vlade Srbije na potpisivanje ponuđen sporazum o otpremninama koji garantuje svega 200 evra po godini staža.

– Mi smo ranije sa predstavnicima Ministarstva privrede postigli dogovor da ta suma iznosi 300 evra po godini radnog staža i ne nameravamo ni za jotu da odstupimo od toga. Na sastanku sa Rvovićem i Janjuševićem nam je rečeno da će pored 200 evra po godini staža, što obezbeđuje Vlada Srbije, opština sa svoje strane dati još po 100 evra od novca dobijenog prodajom fabričkih postrojenja i opreme koja država ustupa opštini za proširenje industrijske zone – navodi Mršević.

Prema njegovim rečima, predstavnicima radnika je predočeno da suma od 300 evra po godini radnog staža za otpremnine ne sme da bude navedena u bilo kom dokumentu Vlade Srbije, jer bi u tom slučaju i radnici drugih preduzeća koja se nalaze u istoj situaciji kao i FAP tražili veće otpremnine.

– Obećano nam je i da će nam biti isplaćene zaostale zarade. Međutim, šta i koliko ćemo dobiti zavisi isključivo od toga da li će FAP ići u UPPR ili u stečaj. U slučaju da 31. avgusta bude odobren UPPR za FAP dobićemo devet zaostalih plata u nivou minimalca. Ako pak UPPR ne prođe i FAP ode u stečaj, dobićemo samo 20 odsto iznosa od zaostale plate. Sutra ćemo održati zbor radnika FAP-a na kome ću im izneti šta je dogovoreno na razgovorima u opštini da se oni izjasne o tome – kaže Mršević.

On ističe da su u slučaju da se obećano ne ispuni, odnosno da radnici koji odlaze iz FAP-a ne dobiju po 300 evra otpremnine po godini radnog staža i da umesto UPPR-a u fabrici bude proglašen stečaj, zaposleni spremni da okupiraju zgradu opštine kako bi se izborili za svoje zahteve.

– Ipak verujem da će novca biti dovoljno i za isplatu zaostalih zarada i za otpremnine u visini dogovorenih te da nećemo imati bilo kakav razlog za iskazivanje revolta po tom pitanju – objašnjava Mršević i dodaje da je u javnosti stvorena potpuno pogrešna slika kako je radnicima FAP-a isključivo stalo samo da izvuku što veće otpremnine.

Mršević: Ponuda je bila „uzmi ili ostavi“

– Radnicima FAP-a je najvažnije bilo da fabrika nastavi sa nesmetanim radom i da ne bude viška radne snage. Nažalost, za to nismo uspeli da se izborimo, već je Vlada Srbije neodlazak FAP-a u stečaj uslovila dobrovoljnim odlaskom iz fabrike. Taj zahtev je radnicima bio predočen po principu „uzmi ili ostavi“. U situaciji kad još uvek nije jasno šta će biti sa FAP-om, ogromna većina je prosto bila prinuđena da se opredeli za otpremnine. Dakle, nije reč o nekakvoj pohlepi radnika za parama. Naprotiv, oni bi najradije svi ostali da rade. Ali, to im je onemogućeno, i mi se borimo da kad već mora da ode čak 500 od 550 zaposlenih, svi koji će ostati bez posla dobiju koliko toliko pristojne otpremnine – zaključuje Miroslav Mršević.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content