Home » SLOGA U JAVNOSTI » Sindikati: Potrebno samoodricanje političara u vreme krize

Sindikati: Potrebno samoodricanje političara u vreme krize

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozvali su danas, povodom godišnjice petooktobarskih promena, vladajuću i opozicionu strukturu na političku, ekonomsku i društvenu odgovornost i da „sopstvenim primerom iskažu solidarnost
dnevnik3xS obzirom na, kako navode u saopštenju, katastrofalno ekonomsko stanje u državi, Udruženi sindikati takođe zahtevaju „momentalni prekid upotrebe demagogije i političkog populizma u svakodnevnom obraćanju građanima Srbije“.
Prema saopštenju „Sloge“, osiromašeni radnici Srbije poniženi su i očajni jer nisu u prilici da svojoj porodici obezbede normalan i dostojanstven život a „apatija i osećaj da je nemoguće bilo šta promeniti u njihovim životima akumuliraju opravdani bes koji preti nekom novom eksplozijom“.
„Trinaest godina kasnije, 5. oktobar vidimo kao jedinstvenu revoluciju u svetu kojom su radnici nesvesno instalirali najsuroviji oblik neoliberalizma, imajući u vidu karakter divlje privatizacije koja se odvijala u režiji petooktobarskog režima.  Na našu žalost, to je i vreme u kome se i radnici i sindikati nisu snašli i prilagodili novonastaloj situaciji, a prilika za izgradnju demokratskog društva sa jednakim šansama za sve je otišla u nepovrat“, naveli su sindikati „Sloga“.
Prema saopštenju, nezadovoljstvo režimom iz 90-tih, koji je deset godina sejao nacionalizam i mržnju, a svojim građanima doneo ratove, hiperinflaciju, sankcije i bombardovanje kulminiralo je petog oktobra 2000, kada je narod odlučno stao u odbranu svoje budućnosti.
„Međutim, ubrzo se ispostavilo da su pod barjakom „slobode i demokratije“ na površinu isplivali još veće nepoštenje, korupcija i pljačka društvene i državne imovine sa nesagledivim posledicama po budućnost ekonomije“, navodi se u saopštenju.
Danas, trinaest godina kasnije, Udruženi sindikati ocenjuju da je prezadužena Srbija u uslovima globalne ekonomske krize postala zavisna od stranih bankarskih institucija i kapitala, da je sve veći jaz između bogatih i siromašnih, a da uzrok treba tražiti u političarima.
„Dovoljno je podsetiti se na kojim su pozicijama bili i šta su radili poslednje dve decenije, odnosno kako su živeli onda a kako žive danas. Sada nam novi – stari nosioci vlasti sprovode reforme koje su u ‘našem interesu’ dok mi gladujemo i svakodnevno ostajemo bez posla“, navodi „Sloga“.
(Tanjug)  Dnevnik /link/

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*