Home » OBAVEŠTENJA » DOSTOJANSTVEN RAD NIJE PRIVILEGIJA
DOSTOJANSTVEN RAD NIJE PRIVILEGIJA

DOSTOJANSTVEN RAD NIJE PRIVILEGIJA

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, povodom 7.oktobra, Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, podsećaju da ovaj globalni događaj sveta rada treba da nas opomene da stalno mislimo o društvu u kome svako ima jednake šanse za posao i nadoknadu za rad koji mu omogućava pristojan život koji izlazi iz okvira pukog preživljavanja.

7. oktobar je svetski Dan dostojanstvenog rada. Uvela ga je Međunarodna organizacija rada 1999.godine, i od tada se obeležava širom sveta.

Uvela ga je Međunarodna organizacija rada 1999.godine, i od tada se obeležava širom sveta.

Dostojanstven rad nije privilegija, on je preduslov za lično ispunjenje koji direktno utiče na život i budućnost svakog od nas i on mora biti predmet stalnog poboljšanja a ne urušavanja kako to danas vidimo.

Iako je ovo zagarantovano pravo ugrađeno u Ustav Srbije,  praksa pokazuje da zaostaje šira podrška za poboljšanje uslova i za sprovođenje agende dostojanstvenog rada, budući da je efikasnost onih koji treba da je zaštite i garantuju jako mala, što je direktna posledica pada nepoverenja u institucije i da se građani sve više osećaju napušteni.

U oblasti socio-ekonomskih prava nema pravog i iskrenog dijaloga i socijalnog partnerstva. Socijalno ekonomski savet Srbije (SES) se u svom dosadašnjem (ne)radu pokazao da je obesmišljena institucija koja u sadašnjem obliku i sastavu nije mogla da da odgovor ni na najosnovnije pitanje minimalne cene rada u Srbiji, tako da je stvoren kontra efekat, pa umesto  stvaranja pozitivne klime razumevanja, sve češće imamo pozive srpskih političara stranim investitorima da dođu u Srbiju,  ulože svoj kapital, jer je radna snaga  jeftina.

Takođe, ima li smisla uopšte govoriti o konceptu dostojanstvenog rada u istom danu, u kome će se prema najavi  vodećih predstavnika Vlade objaviti  set mera štednje, i nije li taj sam gest na neki način provokacija, ispipavanje pulsa javnosti, ili pak  šamar ovdašnjem svetu rada? Ima li onda smisla, pod ovakvim uslovima i okolnostima  govoriti o bilo kakvom dostojanstvenom radu u Srbiji?

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ put do  dostojanstvenog  rada u Srbiji  vide kroz podizanje cene vrednosti rada i stalno poboljšanje zakonodavstva, kao i bolju primenu postojećih zakona, jačanju dijaloga kroz novi koncept tripartitnih tela predstavnika radnika, poslodavaca i države, kao temeljnog koraka u ostvarivanju  boljeg standarda življenja, što je ključ rešenja za mogućnost izbavljenja iz ekonomske depresije i daljeg narastajućeg siromaštva.

Sa naše strane, tim za iskreni dijalog je pripremljen, na redu su predstavnici poslodavaca i vlade, ali smo spremni i na konflikt  u odbrani dostojanstva rada kao poslednje održivo sindikalno  rešenje od koga ne bežimo!

U Beogradu, 06.10.2013. godine

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“
Željko Veselinović, predsednik

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top