Home » SLOGA U JAVNOSTI » Radnici ostali u drugom planu
Radnici ostali u drugom planu

Radnici ostali u drugom planu

Socijalno-ekonomski savet već pola godine ne saziva sednicu o spornim zakonima. Bela knjiga Američke privredne komore osnovni dokument za radnička prava?

dru-radnici

Foto – Novosti

SOCIJALNO-ekonomski savet Srbije nije imao nijednu sednicu već pola godine iako je upravo ovo Vladino telo do sada moralo da pretrese i novi Zakon o radu i Zakon o štrajku. Predstavnici države, poslodavaca i sindikata, koji čine ovaj Savet, još od 28. marta nisu seli za isti sto i ukrstili stavove oko radničkih prava, uprkos tome što bi oba ova propisa – oko kojih ne postoji ni minimum konsenzusa – krajem godine mogla biti usvojena u parlamentu.

– Socijalni dijalog je sasvim gurnut u stranu. Od kada je premijer Ivica Dačić preuzeo predsedavanje Savetom, nijedna sednica nije zakazana jer je on imao drugih obaveza – kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i član SES-a. – Samim tim ovaj Savet, iako je to njegov osnovni zadatak, nije raspravljao ni o jednom važnom zakonu koji se tiče radničkog zakonodavstva, a oba su skandalozna. Predložene Izmene zakona o radu samo su tačka na jadnu i pogubnu privatizaciju. Ovim dokumetom se uporno manipiliše jer se, u lobiranju ovog zakona, poteže teza da će upravo on omogućiti nova radna mesta. A to je čista besmislica jer novih radnih mesta nema! Svi predlozi ovog zakona su prepisani iz takozvane Bele knjige koju su zajedno sastavljali Američka privredna komora i Udruženje stranih investitora. Taj zakon nije u interesu radnika u Srbiji, ali sindikati, pa ni ostali socijalni partneri, nemaju ni prilike da to zvanično kažu jer se već pola godine ne saziva sednica Socijalno-ekonomskog saveta.

MINIMALAC NEDIRNUT

U Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“ već mesecima pozivaju Vladu Srbije i kolege iz poslodavačkih udruženja da što pre sazovu novu sednicu Socio-ekonomskog saveta i da se na njoj pod hitno razmotri podizanje vrednosti radnog sata. Vrednost minimalca od 20.010 dinara utvrđena je u aprilu prošle godine i na snazi je već punih 16 meseci, uprkos inflaciji.

A da bi Savet radio i zasedao, makar jednom mesečno, Vlada Srbije je namenila 20,7 miliona dinara u ovoj godini. U planu rada za 2013. je zacrtano da će se predstavnici države, poslodavaca i radnika, baviti ne samo Zakonom o radu i Zakonom o štrajku, već i minimalnom cenom rada, Izmenama zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, socijalnom preduzetništvu, platama u lokalnoj samopuravi, zapošljavanjem u 2014. godini… Ipak, sve su ove teme u potpunosti zamrznute, a na poslednjoj sednici, održanoj 28. marta, samo se raspravljalo o kadrovskim rešenjima.

I u ostalim sindikatima, koji ne učestvuju u radu SES-a, imaju prigovore na rad ovog tela koje je imenovala Vlada RS. Iz „Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije“ traže da Ministarstvo rada preispita reprezentativnost sindikata koji su u SES-u i dozvoli i ostalim sindikatima učešće. Isti zahtev ima i rukovodstvo „Sloge“ i „Konfederacije slobodnih i nezavisnih sindikata“ jer smatraju da SES svojim ćutanjem namerno opstruiše interese radnika u korist poslodavaca.

NEMAR ILI BOJKOT

U UNIJI poslodavaca Srbije takođe imaju prigovor. Prema rečima predsednika UPS, Nebojše Atanackovića, pre martovske sednice bila je zakazana jedna i u januaru, ali se na njoj nije pojavilo dovoljno predstavnika države, što su ostali partneri ocenili kao bojkot. A pre januarske sednice, održana je samo jedna i to u septembru – osnivačka.

B. STJELJA | 12. septembar 2013. NOVOSTI  /Link/

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top