Home » OBAVEŠTENJA » SINDIKATI ODRŽALI PRVI SASTANAK SA NOVIM MINISTROM

SINDIKATI ODRŽALI PRVI SASTANAK SA NOVIM MINISTROM

Saša Radulović, novi ministar privrede u rekonstruisanoj Vladi Srbije, održao je danas kasno popodne u Ministarstvu privrede prvi sastanak sa predstavnicima srpskih sindikata.

Ministarstvo finansijaSastanak je održan na inicijativu Žarka Milosavljevića i Milana Kneževića iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća, i na njemu su prisustvovali predstavnici nekoliko relevantnih sindikata; Željko Veselinović iz Sloge, Ivica Cvetanović iz Konfederacije slobodnih sindikata, Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Dragan Matić iz Industrijskog sindikata Srbije.

Iako organizovan više kao upoznavanje, sastanak  je pretvoren u radni, a glavna tema je bila najava donošenja novog Zakona o radu. Ministar Radulović je u kratkim crtama obrazložio potrebu za njegovom izmenom i pozitivne efekte koje po njegovom viđenju on donosi, dok  su sindikati bili stava da bi njegovu izmenu trebala da prati šira javna rasprava, uz učešće svih relevantnih činioca, od sindikata, poslodavaca, stručne javnosti i medija, kako bi se razmotrili i negativni efekti, i gde bi se konsenzusom došlo do održivog rešenja koje bi bilo dobro za sve učesnike u budućem socijalnom dijalogu.

Pored brojnih načetih tema, od rešavanja statusa preduzeća u restruktuiranju, dotaknut je problem i sa overom zdravstvenih knjižica, za koji je ministar  Radulović  kazao da će biti rešen već krajem oktobra, kada se očekuje rebalans budžeta i odvajanje finansijskih sredstava za njegovu realizaciju. Takođe, konstatovano je da  je važećim zakonima, trenutna neuređenost sindikalne scene u Srbiji jedan od većih problema za institucije socijalnog dijaloga, da se mora urediti,  jer trenutno ide na štetu i radnika i poslodavaca. Na kraju prvog sastanka, dogovoreno je da se nastavi  sa dobrom  komunikacijom između ministra, njegovog kabineta i sindikata, kako bi se svi problemi u budućnosti  rešavali brzo i efikasno.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozdravljaju inicijativu Asocijacije malih i srednjih preduzeća za održavanjem sastanka, posebno gest novog ministra Radulovića da se posle samo nedelju dana susretne sa predstavnicima radnika, čime je za razliku od svog predhodnika, na samom startu svog mandata pokazao veću dozu ozbiljnosti i nameru za saradnju sa onima koji imaju realnu snagu i članstvo na terenu, bez favorizacije onih koje su predhodne vlasti često koristile za obavljanje svojih  poslova i zbog toga neke i debelo nagrađivale.

U Beogradu, 11.09.2013. g

Informativna služba Udruženih sindikata Srbije „Sloga“

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*