Home » ОБАВЕШТЕЊА » БИТИ СИНДИКАЛАЦ У СРБИЈИ ПОСТАЈЕ ОПАСНО ЗАНИМАЊЕ
БИТИ СИНДИКАЛАЦ У СРБИЈИ ПОСТАЈЕ ОПАСНО ЗАНИМАЊЕ

БИТИ СИНДИКАЛАЦ У СРБИЈИ ПОСТАЈЕ ОПАСНО ЗАНИМАЊЕ

Све је више напада на Синдикат као једину институцију заштите радника, на жалост свих нас , биће га све више и више. То је сасвим логичан сплет околности којом власти покушавају да минимализују синдикални покрет у Србији и усвоје нове законе којим би се радницима умањила досадашња права, а власницима капитала направио бољи амбијент за стицање богатства. Питање у је у нама самима, како ћемо и на који начин одговорити на новонасталу ситуацију, и  хоћемо ли мирно седети и чутати док нас полако мрве и газе?

CAM00230

СЛУЧАЈ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ

Након писања Курира, данас је у дневном листу “Информер“, настављена медијска хајка новог руководства Клиничког центра Србије (КЦС), којом се најбројнији,  и једини репрезентативни синдикат,  Нови синдикат Здравства Србије – УСС “Слога“ и његови легитимни представници,  стављају  у фокус непостојеће “Велике синдикалне пљачке“.  Овим, могло би се рећи  очајничким потезом, директор КЦС др. Миљко Ристић и његови сарадници покушавају да скрену пажњу са основног  проблема – ко управља КЦС, где је и на шта потрошено милијарду и осамдесет три  милиона  динара са рачуна КЦС, о чему је наш синдикат недавно на конференцији за медије изнео као податак?

Др. Миљко Ристић, у “Информеру“ наставља са паушалним тврдњама да је за девет синдиката, колико их има у КЦС,  годишње издвајано 700 хиљада евра, не прецизирајући податак – када, колико и ком синдикату  је новац дат,  али је доследан у тврдњама да  синдикалци имају велике зараде у односу на остале запослене.  За ове тврдње, др. Миљко Ристић каже – Медицинске сестре, које раде до бесвести, имају плату 35. 000 динара, лекари специјалисти око 67.000, а поједини синдикалци су примали и до 127.000 динара?!  С друге стране, Живорад Мркић, председник НСЗ позива да полиција испита све наводе и тврдње овог директора, напомињући да прима само плату од 75.860 динара, и да и њега занима где је отишло 700 хиљада евра за које др. Ристић тврди да је дато синдикатима!

СВЕДОК САРАДНИК

CAM00234У овој “хајци“, траже се и сарадници који подржавају директора КЦС, па тако Татјана Радосављевић из Лекарске коморе Србије, иста она коју је почетком године Удружење „Приватни лекари Србије“ прозвало  за злоупотребу службеног положаја јер је сама себи доделила плату двоструко већу од оне коју има председник државе, а о чему је писао и дневни лист “Ало!”. /линк/ – из неког њеног  “угла“ за Информер каже: “ Једини синдикат за који знам да никада није добио динара јесте Синдикат лекара и фармацеута Србије“, тврдећи да је он уједно и једини  који нешто покушава да уради за права медицинара и пацијената! 

Шта рећи о овоме, осим да се сви ми не упитамо логиком здравог разума, како је могуће да, ако се овај синдикат једини бори за права запослених и пацијената – нема поверење запослених и није репрезентативан?

Дакле, на нама је самима да пресудимо одакле ветар дува и у ком правцу иде ова хајка на наше синдикате, једине у овом тренутку који се свуда видљиво и искрено боре за права радника. Велики изазови су само за јаке, гласи једна мудра изрека!

Информативна служба Удружених синдиката Србије „Слога“

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top