Home » OBAVEŠTENJA » BITI SINDIKALAC U SRBIJI POSTAJE OPASNO ZANIMANJE

BITI SINDIKALAC U SRBIJI POSTAJE OPASNO ZANIMANJE

Sve je više napada na Sindikat kao jedinu instituciju zaštite radnika, na žalost svih nas , biće ga sve više i više. To je sasvim logičan splet okolnosti kojom vlasti pokušavaju da minimalizuju sindikalni pokret u Srbiji i usvoje nove zakone kojim bi se radnicima umanjila dosadašnja prava, a vlasnicima kapitala napravio bolji ambijent za sticanje bogatstva. Pitanje u je u nama samima, kako ćemo i na koji način odgovoriti na novonastalu situaciju, i  hoćemo li mirno sedeti i čutati dok nas polako mrve i gaze?

CAM00230

SLUČAJ KLINIČKOG CENTRA SRBIJE

Nakon pisanja Kurira, danas je u dnevnom listu “Informer“, nastavljena medijska hajka novog rukovodstva Kliničkog centra Srbije (KCS), kojom se najbrojniji,  i jedini reprezentativni sindikat,  Novi sindikat Zdravstva Srbije – USS “Sloga“ i njegovi legitimni predstavnici,  stavljaju  u fokus nepostojeće “Velike sindikalne pljačke“.  Ovim, moglo bi se reći  očajničkim potezom, direktor KCS dr. Miljko Ristić i njegovi saradnici pokušavaju da skrenu pažnju sa osnovnog  problema – ko upravlja KCS, gde je i na šta potrošeno milijardu i osamdeset tri  miliona  dinara sa računa KCS, o čemu je naš sindikat nedavno na konferenciji za medije izneo kao podatak?

Dr. Miljko Ristić, u “Informeru“ nastavlja sa paušalnim tvrdnjama da je za devet sindikata, koliko ih ima u KCS,  godišnje izdvajano 700 hiljada evra, ne precizirajući podatak – kada, koliko i kom sindikatu  je novac dat,  ali je dosledan u tvrdnjama da  sindikalci imaju velike zarade u odnosu na ostale zaposlene.  Za ove tvrdnje, dr. Miljko Ristić kaže – Medicinske sestre, koje rade do besvesti, imaju platu 35. 000 dinara, lekari specijalisti oko 67.000, a pojedini sindikalci su primali i do 127.000 dinara?!  S druge strane, Živorad Mrkić, predsednik NSZ poziva da policija ispita sve navode i tvrdnje ovog direktora, napominjući da prima samo platu od 75.860 dinara, i da i njega zanima gde je otišlo 700 hiljada evra za koje dr. Ristić tvrdi da je dato sindikatima!

SVEDOK SARADNIK

CAM00234U ovoj “hajci“, traže se i saradnici koji podržavaju direktora KCS, pa tako Tatjana Radosavljević iz Lekarske komore Srbije, ista ona koju je početkom godine Udruženje „Privatni lekari Srbije“ prozvalo  za zloupotrebu službenog položaja jer je sama sebi dodelila platu dvostruko veću od one koju ima predsednik države, a o čemu je pisao i dnevni list “Alo!”. /link/ – iz nekog njenog  “ugla“ za Informer kaže: “ Jedini sindikat za koji znam da nikada nije dobio dinara jeste Sindikat lekara i farmaceuta Srbije“, tvrdeći da je on ujedno i jedini  koji nešto pokušava da uradi za prava medicinara i pacijenata! 

Šta reći o ovome, osim da se svi mi ne upitamo logikom zdravog razuma, kako je moguće da, ako se ovaj sindikat jedini bori za prava zaposlenih i pacijenata – nema poverenje zaposlenih i nije reprezentativan?

Dakle, na nama je samima da presudimo odakle vetar duva i u kom pravcu ide ova hajka na naše sindikate, jedine u ovom trenutku koji se svuda vidljivo i iskreno bore za prava radnika. Veliki izazovi su samo za jake, glasi jedna mudra izreka!

Informativna služba Udruženih sindikata Srbije „Sloga“

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content