Home » SLOGA U JAVNOSTI » Ministar sa sindikatima o Zakonu o radu
Ministar sa sindikatima o Zakonu o radu

Ministar sa sindikatima o Zakonu o radu

Ministar privrede Saša Radulović razgovarao je sa predstavnicima nekoliko srpskih sindikata o najavljenom novom Zakonu o radu i drugim pitanjima, a konstatovano je i da je neuređenost sindikalne scene u Srbiji jedan od većih problema za institucije socijalnog dijaloga, jer ide na štetu i radnika i poslodavaca.

RTVIako organizovan više kao upoznavanje, sastanak je pretvoren u radni, a glavna tema je bila najava donošenja novog Zakona o radu, navodi se u saopštenju sindikata Sloga.

Radulović je u kratkim crtama obrazložio pozitivne efekte koje, po njegovom viđenju, on donosi, dok su sindikati bili stava da bi njegovu izmenu trebalo da prati šira javna rasprava, uz učešće svih relevantnih činioca, od sindikata, poslodavaca, stručne javnosti i medija, kako bi se razmotrili i negativni efekti, i gde bi se konsenzusom došlo do održivog rešenja koje bi bilo dobro za sve učesnike u budućem socijalnom dijalogu.

U razgovoru je dotaknut i problem sa overom zdravstvenih knjižica, za koji je Radulović rekao da će biti rešen već krajem oktobra, kada se očekuje rebalans budžeta i odvajanje finansijskih sredstava za njegovu realizaciju.

Takođe, konstatovano je da je važećim zakonima, trenutna neuređenost sindikalne scene u Srbiji jedan od većih problema za institucije socijalnog dijaloga, da se mora urediti, jer trenutno ide na štetu i radnika i poslodavaca.

Na kraju prvog sastanka, dogovoreno je da se nastavi sa dobrom komunikacijom između ministra, njegovog kabineta i sindikata, kako bi se svi problemi u budućnosti rešavali brzo i efikasno.

Na sastanku u Ministarstvu privrede koji je održan u sredu uveče, na inicijativu Žarka Milosavljevića i Milana Kneževića iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća, bili su Željko Veselinović iz Sloge, Ivica Cvetanović iz Konfederacije slobodnih sindikata, Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Dragan Matić iz Industrijskog sindikata Srbije.

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije saopštio je juče da se oštro protivi najavljenim izmenama Zakona o radu jer će one, ocenjuju, još više ugroziti prava radnika i položaj zaposlenih u Srbiji.

RTV /link/

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top