Home » OBAVEŠTENJA » ZBOG GENERALNOG ŠTRAJKA U PORTUGALIJI NISMO STIGLI NA SASTANAK

ZBOG GENERALNOG ŠTRAJKA U PORTUGALIJI NISMO STIGLI NA SASTANAK

U organizaciji Evropske Levice u Lisabonu od 28 do 30 juna je održan sastanak mreže sindikata pri Evropskoj Levici. Na sastanku sindikata  bili su predstavnici Nemačke, Italije, Španije, Francuske, Grčke, Poljske, Portugalije, Finske, Danske i drugih zemalja.

ŠTRAJK U PORTUGALU

Kako je dan ranije u Portugaliji održan generalni štrajk i kako je deo avionskih letova bio otkazan,  jedan deo učesnika, među kojima  i naši predstavnici, nije uspeo da stigne na zakazani sastanak.

Naši predstavnici, Željko Veselinović predsednik Sloge i  Milan Petrić potpredsednik, došli su do Amsterdama, ali dalje nisu mogli pa su se istog dana vratili u Beograd.

Ono što je dobro, po rečima Željka Veselinovića  je to da smo naš nacionalni izveštaj poslali na vreme i da je on pročitan na sastanku.

“Ne možemo da se ljutimo što nismo stigli na sastanak, jer je glavni razlog našeg neodlaska to što su naše kolege i braća iz portugalskih sindikata organizovali jednodnevni štrajk koji je paralisao celu Portugaliju. Mi možemo samo da im zavidimo na visokom stepenu radničke sindikalne svesti koja, na žalost, u Srbiji još uvek ne postoji” – kazao je Veselinović.

Inače, portugalski radnici se već dve godine žestoko protive merama implementiranih od strane njihove vlade, koja je rigoroznim potezima na račun većine radnika ekonomiju ove zemlje povukla u ponor, jer se uprkos tome dug ove zemelje povećava i nastavlja da raste.

Saradnja sa sindikalnim organizacijama Evropske levice je od ključne važnosti za Slogu kao levičarski sindikat, obzirom da se jedino levica u čitavoj Evropi poslednjih godina bori sa globalnom ekonomskom krizom i nestajanjem radnih mesta, a kako je državni cilj naše vlade da Srbija postane član velike evropske porodice, nesumnjivo da će se srpska ekonomija i njeni radnici naći pod „čekićem mera“ ekonomske štednje.

“Činjenica je da i naša vlast sada pokušava da sprovede najnepopularnije mere štednje preko leđa radnika, vršeći stalnu i kontinuiranu demontažu važećih zakona, čime se dodatno dovodi do smanjenja prava zaposlenih i povećava nesigurnost u sektoru rada,Sloga ima zadatak da prikuplja informacije sa terena Evrope, analizira sve mere evropskih vlada koje se primenjuju na radno-pravne odnose, sa namerom da se najbolji model primeni na radnike u Srbiji, sve kako bi se sprečila primena modela koji se u Evropi pokazao neupotrebljivim“, rekao je Željko Veselinović, predsednik udrUženih sindikata Srbije “SLOGA”.

Nacionalni izveštaj Udruženih sindikata Srbije “SLOGA” predstavićemo u posebnoj vesti u formi izveštaja.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*