Home » ОБАВЕШТЕЊА » ЗБОГ ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА У ПОРТУГАЛИЈИ НИСМО СТИГЛИ НА САСТАНАК
ЗБОГ ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА У ПОРТУГАЛИЈИ НИСМО СТИГЛИ НА САСТАНАК

ЗБОГ ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА У ПОРТУГАЛИЈИ НИСМО СТИГЛИ НА САСТАНАК

У организацији Европске Левице у Лисабону од 28 до 30 јуна је одржан састанак мреже синдиката при Европској Левици. На састанку синдиката  били су представници Немачке, Италије, Шпаније, Француске, Грчке, Пољске, Португалије, Финске, Данске и других земаља.

ШТРАЈК У ПОРТУГАЛУ

Како је дан раније у Португалији одржан генерални штрајк и како је део авионских летова био отказан,  један део учесника, међу којима  и наши представници, није успео да стигне на заказани састанак.

Наши представници, Жељко Веселиновић председник Слоге и  Милан Петрић потпредседник, дошли су до Амстердама, али даље нису могли па су се истог дана вратили у Београд.

Оно што је добро, по речима Жељка Веселиновића  је то да смо наш национални извештај послали на време и да је он прочитан на састанку.

“Не можемо да се љутимо што нисмо стигли на састанак, јер је главни разлог нашег неодласка то што су наше колеге и браћа из португалских синдиката организовали једнодневни штрајк који је паралисао целу Португалију. Ми можемо само да им завидимо на високом степену радничке синдикалне свести која, на жалост, у Србији још увек не постоји” – казао је Веселиновић.

Иначе, португалски радници се већ две године жестоко противе мерама имплементираних од стране њихове владе, која је ригорозним потезима на рачун већине радника економију ове земље повукла у понор, јер се упркос томе дуг ове земеље повећава и наставља да расте.

Сарадња са синдикалним организацијама Европске левице је од кључне важности за Слогу као левичарски синдикат, обзиром да се једино левица у читавој Европи последњих година бори са глобалном економском кризом и нестајањем радних места, а како је државни циљ наше владе да Србија постане члан велике европске породице, несумњиво да ће се српска економија и њени радници наћи под „чекићем мера“ економске штедње.

“Чињеница је да и наша власт сада покушава да спроведе најнепопуларније мере штедње преко леђа радника, вршећи сталну и континуирану демонтажу важећих закона, чиме се додатно доводи до смањења права запослених и повећава несигурност у сектору рада,Слога има задатак да прикупља информације са терена Европе, анализира све мере европских влада које се примењују на радно-правне односе, са намером да се најбољи модел примени на раднике у Србији, све како би се спречила примена модела који се у Европи показао неупотребљивим“, рекао је Жељко Веселиновић, председник удрУжених синдиката Србије “СЛОГА”.

Национални извештај Удружених синдиката Србије “СЛОГА” представићемо у посебној вести у форми извештаја.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top