Home » OBAVEŠTENJA » OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU VLADE IVICI DAČIĆU

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU VLADE IVICI DAČIĆU

Poštovani Predsedniče Vlade,

obraćamo Vam se kao predsedniku Vlade Republike Srbije, ali pre svega kao predsedniku partije koja se deklarisala kao autentična partija levice, da se jasno  izjasnite o jučerašnjoj izjavi Prvog potpredsednika Vlade g. Aleksandra Vučića datoj na konferenciji za štampu, a koja se tiče radništva Srbije .

Naime, gospodin Vučić  je najavio skore izmene Zakona o radu i poslao jasnu poruku da neće dozvoliti pojedinačne štrajkove  i da će država Srbija preduzeti sve mere kako bi se oni u budućnosti sprečili.

Iako se svakodnevno „pompezno“ najavljuju  izmene tog zakona u saradnji sa sindikatima, predlog tog zakona još uvek nikome nije poznat, a ovako data  izjava u najmanju ruku brine, jer je data sa pozicije čoveka koji ima političku moć, i koja je prepoznata kao pretnja demokratskim procesima i otvorena pretnja sindikatima i sveukupnom radništvu Srbije.

Mi smo shvatili da je štrajk u ovoj državi  prihvaćen  kao demokratsko dostignuće zaposlenih, ratifikovano i konvenicom MOR-a o štrajku, nažalost,  neko u ovoj vlasti štrajk  doživljava kao subverzivnu delatnost i oruđe za međupartijske političke obračune.

Vaše izjave da nećete dozvoliti bilo kave izmene zakona koje bi išle na štetu radnika, ohrabrile su radničku klasu Srbije i sve levičarske sindikate kojima i mi pripadamo, ali u trenucima kada se radnicima i sindikatima šalju ovakve autoritativne poruke, ne možemo a da ne posumnjamo da se iza ovoga krije nešto veliko, kojim će se već osiromašenim i obespravljenim radnicima, preko noći nametnuti najsuroviji neoliberalni model  kapitalističkog društva.

Zato zahtevamo da se javno izjasnite da li ćete poštovati konvencije MOR-a  i zakone ove zemlje, ali i svoju reč, dati objašnjenje i jasan stav kada je u pitanju izmena Zakona o radu,  za koji mi smatramo da ga ne treba menjati jer je on neće obezbediti investicije  i nova radna mesta.

Predlog izmena Zakona o radu može samo proizvesti žestog „radnički cunami“!

Beograd, 03.07.2013.god.

Predsednik

Željko Veselinović

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.