Home » OBAVEŠTENJA » ZA SMANJENJE PLATA I PENZIJA NEMA OPRAVDANJA
ZA SMANJENJE PLATA I PENZIJA NEMA OPRAVDANJA

ZA SMANJENJE PLATA I PENZIJA NEMA OPRAVDANJA

Novi Sad, 28. mart 2014. – Svetska banka i Međunarodni monetarni fond traže od Srbije da ove godine uštedi 400 miliona evra. Po oceni stručnjaka to se neće dogoditi samo smanjenjem javnog sektora, pa se sve češće može čuti predlog da tu meru prati smanjenje zarada i penzija. Da li je takav scenario realan i može li on doneti uštede, tema je emisije “Novosti dana” kojom se danas bavila RTV Vojvodina – RNS 1.

Željko Veselinović, predsednik Sindikata “Sloga” koji najvećim delom okuplja zaposlene u javnom sektoru, podseća da država ništa nije učinila na racionalizaciji sopstvenog aparata u javnim preduzećima i agencijama i dodaje da za smanjenje plata i penzija nema opravdanja, ali i opominje da će se nova Vlada u suprotnom ubrzo suočiti sa socijalnim nemirima.

“Kada krenete na smanjenje plata i penzija koje su i ovako mizerne, kada krenu otpuštanja i kada se prosečna penzija smanji na 43 odsto od prosečne plate, koja sigurno neće biti povećana, već smanjena,  onda ljudi dolaze na ivicu egzistencije”, kazao je Veselinović.

Dosadašnji rezovi, po oceni mnogih stručnjaka su samo kozmetički i dali su iste takve rezultate. Struka je složna u sumornoj oceni da letos usvojene mere solidarnog oporezivanja i ograničavanja zapošljavanja u javnom sektoru neće dovesti do potrebnih ušteda, a poruka MMF-a  savršeno je jasna.

Ukoliko se rebalansom budžeta i drugim merama do kraja godine ne ostvare uštede, alternativa i sledeći korak treba da bude snižavanje plata u javnom sektoru i penzija za 10 procenata.

Nova vlada moraće da plati danak za sve što nijedna predhodna nije imala volje i smelosti da uradi, ali u tom poslu moraće da misli na još jednu ekonomsku istinu.

Štednja neće dati rezultate ako izostanu investicije!

 

Preredila: Informativna služba USS Sloga

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top