Home » OBAVEŠTENJA » DANAS JE DAN NOVINARA SRBIJE

DANAS JE DAN NOVINARA SRBIJE

BEOGRAD, 27. mart 2014. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom Dana novinara Srbije, svim novinarskim udruženjima, novinarima u štampanim i elektronskim medijima i njihovim vlasnicima čestitaju ovaj dan uz javni poziv za podizanjem svih standarda, kako materijalnog statusa samih novinara, tako i kvaliteta samog informisanja.

Upoznati smo, a i sami smo svedoci da je danas većina zaposlenih u medijima u teškom i nezavidnom materijalnom statusu i da rade u gotovo nemogućim uslovima.

Male zarade, trka za tržištem gde je novac jedni cilj i netransparentnost u vlasništvu medija, sve više dovode do autocenzure i censure novinara, ali i samih vlasnika, koji sve češće pribegavaju liniji manjeg otpora i nezameranja kod političkih i privrednih moćnika kako bi opstali na tržištu, a zaposleni zadržali posao i imali koliko toliku egzistenciju.

Za ovakvo stanje je najodgovornija država i ljudi koji je vode, jer se stiče utisak da im nije stalo do objektivnog, istinitog i blagovremnog informisanja. I dalje se podcenjuje novinarski rad, ne poštuju se njihova prava po osnovu rada, kolektivni ugovori, zabranjuju sindikalna organizovanja, a najalarmantnije su sve češće i otvorene pretnje novinarima za izgovorenu i pisanu reč, uz slabu ili nikakvu reakciju države i njenih institucija.

Zato koristimo ovu priliku da pozovemo državu da zaštiti novinarsku profesiju bez obzira da li rade u državnom ili privatnom vlasništvu, da štite njihova prava i da zadrže svoju ulogu u očuvanju javnih servisa, pomognu novčano njihov opstanak, posebno lokalnih medija, kako bi se snažno suprotstavili svim otvorenim društvenim devijacijama i sve češćoj tabloizaciji društva.

Ako želimo potpuno i objektivno informisanje građana o svim temama od javnog interesa, ako želimo demokratski uređeno društvo i pravnu državu, onda smo obavezni da svi pomognemo ovoj profesiji.

INFORMATIVNA SLUŽBA

 

Novinari Srbije danas obeležavaju svoj dan, 14. put otkako je taj datum ustanovljen 2001. godine.

Dan novinara Srbije ustanovljen je povodom 14. (27.) marta 1791. godine, kada su izašle prve novine na srpskom jeziku – „Serpskija povsednevnija novini“ (Srpske dnevne novine).

One su u Beču izlazile skoro dve godine, dva puta nedeljno, a izdavači su bili Grci, braća Publije i Georgije Markides Puljo.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content