Home » OBAVEŠTENJA » IZ EMISIJE “GOST U STUDIJU”
IZ EMISIJE “GOST U STUDIJU”

IZ EMISIJE “GOST U STUDIJU”

Predstavnici Udruženih sindikata Srbije “Sloga” poručili su radnicima Šumadijskog i Pomoravskog regiona da budu spremni na borbu za svoja prava i da prepoznaju prave sindikate na osnovu onoga što rade, ali i da shvate da su oni sami krojači svoje sudbine.  Ako budu sedeli kod kuće i čekali da se desi neko čudo, ono se neće desiti.

cats

-Sudbina preduzeća u restuktuiranju je nezavidna i najveći broj njih će ići u gašenje, a radnici na ulice čime će postati socijalni slučajevi, rekao je Željko Veselenović, predsednik USS “Sloga” u emisiji “ Gost u studiju”  TV Šumadija Aranđelovac.

On je rekao da se toga opravdano pribojava jer je država zakazala u pronalasku strateških partnera za oživljavanje tih preduzeća, niti se ko do sada potrudio da to uradi, već se pribegava popuštanju pod pritiscima MMF-a koji zahteva mere štednje i uslovljava Srbiju kreditima zahtevajući izmenu sistemskih zakona.

-Reforme su ozbiljan problem, ali narod ne shvata njihovo značenje. Zahtevi MMF su neprihvatljivi, a njihov zahtev za smanjenjem plata i penzija je samo dodatni udar na budžet najšireg dela stanovništva.

Na pitanje kako bi se rešio problem i gde tu vidi rešenje, Veselinović je kazao da država treba da štiti svoje proizvođače i svoju privredu tako što će velike nabavke vršiti iz domaće proizvodnje.

– Neka nabavke za naša javna preduzeća, od automobila, kamiona, autobusa, poljoprivrednih i građevinkih mašina, postanu obaveza uređena zakonom i uz vođstvo odgovornog menadžemnta kao u nekim evropski razvijenim državama. “To će pokrenuti proizvodnju i očuvati mnoga radna mesta jer Srbija za to ima kapaciteta”, rekao je Veselinović.

cats1

Vladimir Radosavljević (levo) i Željko Veselinović

On je ocenio da Srbija danas na geostrateškoj mapi sveta nije više zemlja koja može da se bavi samo industrijom i da je spas u okretanju ka poljoprivredi, ali i ka osnivanju malih, srednjih i porodičnih preduzećia i da  tu treba ulagati novac.

Na pitanje kako vidi trenutnu situaciju u Aranđelovačkom kraju gde su nekada postojale jake i uspešne firme, potpredsednik sindikata Vladimir Radosavljević je ukazao da je privreda regiona kritična sa tendencijom da može biti još gore.

Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga

– Mi imamo firme u našem regionu koje su uspešno poslovale dugi niz godina i između dva rata, a danas su pred likvidacijom. Moramo da shvatimo da sami moramo da se borimo za svoja preduzeća, a država pre svega mora da omogući zdravu poslovnu atmosferu.

– Sindikat je jedini istinski mogući predstavnik radnika i što se više budemo udruživali i pravili jake sindikate veća je šansa da se zaštitimo. “Zato moramo da širimo mrežu sindikata i da se udruženi borimo za svoja prava”, poručio je Radosavljević.

Tokom emisije bilo je razgovora i o sindikalnoj sceni Srbije, koja je od gostiju ocenjena kao loša jer nije odgovorila potrebama radnika.

-Sindikalna scena i procedure za reprezentativnost sindikata moraju da se menjaju kako bi se sprečilo da sindikati budu poluge vlasti. Oni, sindikalni lideri takozvanih „reprezentativnih“ državnih sindikata moraju da žive od članarine, a ne od renti i članstva u upravnim odborima, jer im to nije omogućilo članstvo, već država, zbog čega oni to na neki način moraju da joj vrate popuštanjem i usvajanjem zakona koji idu na štetu radnika.

Kada je u pitanju Zakon o radu koji bi prema najavama trebao da se donese do 1. maja, predsednik “Sloge” Željko Veselinović je rekao da su “ interesi pojedinaca jači od interesa celog društva” jer se predlog zakona ponovo radi netransparentno i od strane istih protagonista.

-To nije dobro, jer je i dalje jedan od najvećih problema što se i sadašnji zakon ne poštuje. Imamo dosta takvih primera da se to čini danas, a to će se i dešavati i sutra ako im to dozvolimo, ocenio je on i rekao da će se rad sindikata ka tom problemu u budućnosti pojačati kroz opoziciono delovanje u parlamentu,  gde će sindikat pokušati da se on povuče ili amandmanima poboljša kako ne bi bio na štetu ranije stečenih prava.

INFORMATIVNA SLUŽBA

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top