Home » OBAVEŠTENJA » IZ EMISIJE “GOST U STUDIJU”

IZ EMISIJE “GOST U STUDIJU”

Predstavnici Udruženih sindikata Srbije “Sloga” poručili su radnicima Šumadijskog i Pomoravskog regiona da budu spremni na borbu za svoja prava i da prepoznaju prave sindikate na osnovu onoga što rade, ali i da shvate da su oni sami krojači svoje sudbine.  Ako budu sedeli kod kuće i čekali da se desi neko čudo, ono se neće desiti.

cats

-Sudbina preduzeća u restuktuiranju je nezavidna i najveći broj njih će ići u gašenje, a radnici na ulice čime će postati socijalni slučajevi, rekao je Željko Veselenović, predsednik USS “Sloga” u emisiji “ Gost u studiju”  TV Šumadija Aranđelovac.

On je rekao da se toga opravdano pribojava jer je država zakazala u pronalasku strateških partnera za oživljavanje tih preduzeća, niti se ko do sada potrudio da to uradi, već se pribegava popuštanju pod pritiscima MMF-a koji zahteva mere štednje i uslovljava Srbiju kreditima zahtevajući izmenu sistemskih zakona.

-Reforme su ozbiljan problem, ali narod ne shvata njihovo značenje. Zahtevi MMF su neprihvatljivi, a njihov zahtev za smanjenjem plata i penzija je samo dodatni udar na budžet najšireg dela stanovništva.

Na pitanje kako bi se rešio problem i gde tu vidi rešenje, Veselinović je kazao da država treba da štiti svoje proizvođače i svoju privredu tako što će velike nabavke vršiti iz domaće proizvodnje.

– Neka nabavke za naša javna preduzeća, od automobila, kamiona, autobusa, poljoprivrednih i građevinkih mašina, postanu obaveza uređena zakonom i uz vođstvo odgovornog menadžemnta kao u nekim evropski razvijenim državama. “To će pokrenuti proizvodnju i očuvati mnoga radna mesta jer Srbija za to ima kapaciteta”, rekao je Veselinović.

cats1

Vladimir Radosavljević (levo) i Željko Veselinović

On je ocenio da Srbija danas na geostrateškoj mapi sveta nije više zemlja koja može da se bavi samo industrijom i da je spas u okretanju ka poljoprivredi, ali i ka osnivanju malih, srednjih i porodičnih preduzećia i da  tu treba ulagati novac.

Na pitanje kako vidi trenutnu situaciju u Aranđelovačkom kraju gde su nekada postojale jake i uspešne firme, potpredsednik sindikata Vladimir Radosavljević je ukazao da je privreda regiona kritična sa tendencijom da može biti još gore.

Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga

– Mi imamo firme u našem regionu koje su uspešno poslovale dugi niz godina i između dva rata, a danas su pred likvidacijom. Moramo da shvatimo da sami moramo da se borimo za svoja preduzeća, a država pre svega mora da omogući zdravu poslovnu atmosferu.

– Sindikat je jedini istinski mogući predstavnik radnika i što se više budemo udruživali i pravili jake sindikate veća je šansa da se zaštitimo. “Zato moramo da širimo mrežu sindikata i da se udruženi borimo za svoja prava”, poručio je Radosavljević.

Tokom emisije bilo je razgovora i o sindikalnoj sceni Srbije, koja je od gostiju ocenjena kao loša jer nije odgovorila potrebama radnika.

-Sindikalna scena i procedure za reprezentativnost sindikata moraju da se menjaju kako bi se sprečilo da sindikati budu poluge vlasti. Oni, sindikalni lideri takozvanih „reprezentativnih“ državnih sindikata moraju da žive od članarine, a ne od renti i članstva u upravnim odborima, jer im to nije omogućilo članstvo, već država, zbog čega oni to na neki način moraju da joj vrate popuštanjem i usvajanjem zakona koji idu na štetu radnika.

Kada je u pitanju Zakon o radu koji bi prema najavama trebao da se donese do 1. maja, predsednik “Sloge” Željko Veselinović je rekao da su “ interesi pojedinaca jači od interesa celog društva” jer se predlog zakona ponovo radi netransparentno i od strane istih protagonista.

-To nije dobro, jer je i dalje jedan od najvećih problema što se i sadašnji zakon ne poštuje. Imamo dosta takvih primera da se to čini danas, a to će se i dešavati i sutra ako im to dozvolimo, ocenio je on i rekao da će se rad sindikata ka tom problemu u budućnosti pojačati kroz opoziciono delovanje u parlamentu,  gde će sindikat pokušati da se on povuče ili amandmanima poboljša kako ne bi bio na štetu ranije stečenih prava.

INFORMATIVNA SLUŽBA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content