Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: VRATITI RADNIKE JKP ”ČISTOĆA” NOVI SAD NA POSAO

SLOGA: VRATITI RADNIKE JKP ”ČISTOĆA” NOVI SAD NA POSAO

Beograd, 29. mart – Otkazi za 30 radnika angažovanih preko Studentske zadruge u JKP „Čistoća“ u Novom Sadu i suspenzije stalno zaposlenima zbog održanog jednodnevnog štrajka u kome su se tražile isplate zarada, dokaz su sumorne stvarnosti u kojoj se srpski radnik danas nalazi, ali i bahatosti gradske vlasti koja očigledno nije dorasla svojoj ulozi, pa je umesto rešavanja problema koji je bio povod štrajku, posegla za brutalnim represivnim merama.

FOTO NOVOSADSKA TV: RADNICI ILI ŠTRAJKBREHERI?

Posebno smo ogorčeni na metode čelnika ovog JKP i Gradskog veća u omalovažavanju radnika time što su se samoinicijativno, ili po nečijem nalogu stavili u ulogu “štrajkbrehera” i tokom štrajka raznosili smeće umesto da rešavaju opravdane zahteve svojih gladnih sugrađana.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” otvoreno pitaju rukovodstvo JKP “Čistoća” i čelnike Novog Sada da li imaju imalo stida u svojim odlukama i zahtevaju da se obustavi svaki dalji postupak prema štrajkačima i da ih odmah vrate na posao.

Njihovo obrazloženje da su obustavu rada pokrenuli radnici koje je “Čistoća” angažovala preko studentske zadruge zato što im nije isplaćena februarska plata, toliko je besmisleno kao i zapošljavanje “radnika na lizing” preko raznih studentskih i drugih agencija jer se iz ovoga unapred vidi da ti radnici neće imati nikakvu zaštitu osim obaveze da bespogovorno rade i nadaju se da će za svoj rad dobiti i adekvatnu i redovnu zaradu.

Takođe, pozivamo članove Radne grupe koja radi na novom Predlogu zakona o radu da obustavi svaki dalji rad i da se pridruže u solidarnosti sa otpuštenim i suspendovanim radnicima, da zahtevaju njihov povratak na posao i dobro razmisle na čiju stranu treba kao predstavnici sindikata da stanu ukoliko im je iskrena namera da štite radnike i njihove porodice.

Ukoliko izostane adekvatna reakcija na ovaj slučaj, bojimo se da će sledeće mere prema onima koji se usude da štrajkuju ili protestuju biti još represivnije, zato što radnike nema ko institucionalno da štiti, a oni koji bi to trebalo da taj posao rade, ne rade, ili su umešani u kriminalne radnje trgovine radnom snagom što pokazuje i nedavno hapšenje i ispitivanje čelnih ljudi Inspekcije rada i policije zbog sumnje da su od agencija za zapošljavanje primali mito.

INFORMATIVNA SLUŽBA

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*