Home » ОБАВЕШТЕЊА » ВЕСЕЛИНОВИЋ: Уместо флексибилног увести шесточасовно радно време
ВЕСЕЛИНОВИЋ: Уместо флексибилног увести шесточасовно радно време

ВЕСЕЛИНОВИЋ: Уместо флексибилног увести шесточасовно радно време

Радници запослени у јавним службама ускоро би могли да бирају када ће на посао, а Министарство за рад је то предложило због усклађивања породичних обавеза са послом.

Представници синдиката упозоравају да су тиме дискриминисани они који раде у приватном сектору. Овај потез виде и као компензацију за то што њима неће бити повећане зараде, а тумаче и да би флексибилно радно време омогућило запосленима да на рачун грађана обављају страначке активности пред предстојеће изборе.

Жељко Веселиновић из Синдиката „Слога“ види као дискриминацију према онима који раде код приватника, али и као додворавање малом броју људи и сматра да грађани неће имати никакву корист од тога.

То је и једна врста компензације запосленима у јавном сектору, с обзиром на то да они једини нису обухваћени овим повећањем плата или враћањем оних на старо. Са друге стране, то ће опет да се своди на једну отворену дискриминацију, јер ће то важити само за запослене у државној служби који су у односу на приватан сектор и до сада имали и боље услове за рад и другачији однос и третман од стране послодаваца – напомиње Веселиновић.

Веселиновић сумња и да се „клизни“ долазак и одлазак са посла уводи баш сада, пред редовне парламентарне изборе, како би запослени у јавном сектору који су политички активни имали време за страначке активности.

Како „клизно“ радно време утиче на грађане?

Засад се не зна како ће то утицати на грађане, који често зависе од службеника у општинским и градским управама, али Веселиновић не види како би то могло да побољша рад са странкама, који је и досад био „климав“.

Ми смо и до сада видели у пракси да су у општинским и државним управама људи принуђени да чекају сатима. Мислим да онда генерално не може ово ништа значајно да промени. Једино да ако остају дуже на послу можда могу и са грађанима дуже да раде – додаје Веселиновић.

Веселиновић из „Слоге“, који напомиње да је приватни сектор у Србији потпуно неуређен и да се грађани рекламирају као јефтина радна снага, посебно инвеститорима који поред државних субвенција и свих привилегија, могу да мобингују раднике и да због тога не одговарају.

Уместо предлога министра о флексибилном радном времену, који се на то позвао јер прати светске трендове, Веселиновић каже да је бољи предлог 6-часовно радно време за све запослене.

Познато је да поред тога што смо јефтина радна снага и да радимо за најниже плате у Европи, изложени смо стресу и лошим условима рада, тако да ако министар или представник Владе жели да учини нешто добро за раднике, требало би да ту малу зараду компензује 6-часовним радним временом – истиче Веселиновић.

Подсећа и да је у већини земаља западне Европе недеља нерадни дан, да је то недавно увела и Црна Гора, те да би држава на то требало да се угледа, а да ако жели да неко ради за викенд за то обавеже послодавца да плати 300 %.

Опширније на: Флексибилно радно време само у јавном сектору дискриминација оних који раде код приватника

Извор: juznevesti.com.

Аутор:Ј. Адамовић

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

One comment

 1. Sve je to lepo,
  i ja bi voleo da imam fleksibilno radno vreme,
  ali da li je neko pokusao da nadje pomoc od drzavnih sluzbi licno ili preko telefona?
  Uglavnom se niko posle 13h ne javlja i prazne su kancelarije.
  E sad zamsilite kako ce da bude sada kada im je legalno dozvoljeno da rade od kad hoce do kad hoce!?!
  Garantujem da cete uglavnom pre podne cuti da funkcioner radi popodne i obrnuto.
  Pored fantomskih radnika sad i ovi sto stvarno rade u drzavnim sluzbama ce prestati da rade!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top