Home » OBAVEŠTENJA » Dobra vest za srpske radnike u nemačkim kompanijama u Srbiji

Dobra vest za srpske radnike u nemačkim kompanijama u Srbiji

Fondacija Brot (Bread for the world) zajedno sa više NVO i političkih partija u Nemačkoj radi na zakonu po kome će zaposleni iz svih nemačkih kompanija koje rade bilo gde u svetu imati pravo da svoja prava ostvare i pred nemačkim sudovima. Ovo je dobra vest, budući da po podacima  Privredne komore Srbije nemačke kompanije u našoj zemlji zapošljavaju oko 60.000 radnika. 

Predstavnici nemačke fondacije Brot ( Bread for the world) bili su u poseti Udruženim sindikatima Srbije Sloga.

Razlog posete je što ova fondacija zajedno sa više NVO i političkih partija u Nemačkoj radi na zakonu koji će biti prosleđen nemačkom Bundestagu po kome će zaposleni iz svih nemačkih kompanija koje rade bilo gde u svetu imati pravo da svoja prava ostvare i pred nemačkim sudovima, što do sada nije bio slučaj.

U intervjuu koji je dao predsednik Sloge Željko Veselinović na engleskom jeziku i koji će biti emitovan u Nemačkoj,  on je pozdravio ovu inicijativu i rekao da je to za srpske radnike odlična vest.

Veselinović je kazao da je u pojedinim nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji veoma teško osnovati sindikat i da se u mnogim slučajevima krše prava zaposlenih. Posebno je problematično što pred domaćim pravosuđem postupci koji se tiču povrede radnog prava traju veoma dugo pa i po nekoliko godina.

Prvi čovek Sloge je rekao da nemačke firme nisu baš toliko problematične što se tiče prava radnika, kao što je to slučaj sa nekim kompanijama iz drugih zemalja, ali da svakako i dobar deo manje poznatih nemačkih kompanija često krši zakon i slobodu sindikalnog organizovanja.

–  Mi ćemo i u narednom periodu aktivno učestvovati u ovoj kampanji, a u dogovoru sa fondacijom Brot ukoliko bude bilo potrebe učestvovati u prikupljanju potpisa podrške ovom zakonu, onih koji su  zaposleni u nemačkim kompanijama u Srbiji, rekao je Veselinović.

Veselinović je posebno istakao da veliku zahvalnost duguje prijateljima sindikata, Bojani Tamindžiji iz Centra za politike emancipacije (CPE) i Stefanu Aleksiću iz portala “mašina.rs”, koji su delom dokazani aktivisti u borbi za radnička prava, posebno što su Udruženim sindikatima Srbije Sloga omogućili sastanak sa predstavnicima Brot fondacije.

 

Informativna služba

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*