Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović: Ne želim da izigravam fikus!

Veselinović: Ne želim da izigravam fikus!

Beograd, 27. oktobar 2015. – Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović danas je u znak protesta napustio Konferenciju “Socijalna Evropa – između vizije i stvarnosti”, koju je u Beogradu organizovala Fondacija Fridrih Ebert i Međunarodni centar Olof Palme.

Capture

Iako je poruka sa prve debate bila jasna, da ne može biti Evrope bez solidarnosti i ravnoteže u društvu, poštovanja dostojanstvenog rada i radničke klase, kao i saradnje sa svim sindikatima u cilju očuvanja i razvijanja socijalnih modela, utisak je bio sasvim drugačiji, ocenio je danas lider „Sloge“ Željko Veselinović.

– Nisam želeo da ostanem i izigravam „fikus“ i prisustvujem iznošenju stavova na drugoj debati „Evropski model iz ugla radničkog pokreta“, u kojoj ja, kao predsednik republičke sindikalne centrale nisam bio u prilici da ravnopravno razgovaram i debatujem sa ostalim učesnicima, rekao je on.

Veselinović je naglasio da je njegov revolt inspirisan isključivo veličanjem predstavnika takozvanih reprezentativnih sindikata, koji se pred domaćom i međunarodnom javnošću godinama unazad predstavljaju kao „veliki borci za radnička prava“, iako svi dobro znaju njihov učinak, posebno u „davanju legitimiteta nepostojećem socijalnom dijalogu kroz aktivno učešće u instituciji Socijalno-ekonomskog saveta“.

IMG_6367

– Međutim, iz poštovanja prema organizatorima skupa, Fondaciji Fridrih Ebert i Olaf Palme, svi predstavnici „Sloge“ su ostali do kraja, rekao je on.

Tokom pomenute debate predsednik sindikata „Sloga“ u beogradskom Parking servisu Dragan Ljubić je postavio pitanje delovanja Socijalno-ekonomskog saveta.

IMG_6380

Ljubić je upitao čelnika UGS „Nezavisnost“ Branislava Čanka – zašto ne istupe iz Socijalno-ekonomskog saveta, na šta je on odgovorio da bi njihov izlazak iz te institucije mogao biti trik ili klopka, kako bi ih na taj način izbacili.

Pogladaj video

Čelnik UGS-a se tokom debate pohvalio i međunarodnom saradnjom i solidarnošću sa sindikatima iz Evrope i regiona.

Ipak, verujemo da bi radništvo Srbije bilo mnogo zadovoljnije da je takva solidarnost ispoljena na domaćoj sindikalnoj sceni.

Solidarnost koja bi rezultirala određenim sindikalnim akcijama, poput protesta i štrajkova koji se održavaju širom Evrope, ali na žalost svih nas ne i u Srbiji!

 

Informativna služba

Video snimak kompletne debate postavićemo u posebnoj vesti

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*