Home » OBAVEŠTENJA » Umesto prvomajskog proglasa

Umesto prvomajskog proglasa

Nama je umesto pojedinačnih sindikalnih nastupa potreban jedan veliki radnički front koji će biti kadar i sposoban da konačno nešto uradi u korist radnika, kaže Željko Veselinović predsednik Sloge

Beograd, 30. april 2015. – Više sindikalnih organizacija najavilo je da će organizovati prvomajska okupljanja u Beogradu, šetnje i polaganje cveća na spomenik Dimitriju Tucoviću. Međutim, primetno je da će i ove godine sindikati nastupiti odvojeno i u više kolona. O tome razgovaramo sa predsednikom Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željkom Veselinovićem.

IMG_9944

ISS: Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ove godine neće izlaziti na ppvomajski protest. Možete li nam reći zašto?

VESELINOVIĆ: U Srbiji neće biti pravog protesta radnika, već samo reprize pojedinačnih okupljanja i šetnji sindikalaca u više kolona. Odlučili smo da ove godine u tome ne učestvujemo, isključivo zato što ne želimo da budemo još jedna kolona loše sindikalne predstave, dok je život radnika u Srbiji sve teži i gori.

ISS: Na osnovu čega to tvrdite?

VESELINOVIĆ: Proslava 1. maja u Srbiji je odavno doživela poraz, ali tu činjenicu mnogi ne vide, ili ne žele da je vide. Od radničkih uranaka smo stigli do bede i siromaštva, umesto sigurnog rada dobili prekarne radnike, a čovek se sve više tretira poput običnog šrafa sa mogućnošću brze zamene.

Sada opet vidimo licemerje nekih sindikalaca koji spavaju tokom cele godine i kao „mrmoti“ se bude uoči 1. maja. Za njih je ovaj dan prilika da se vide i da opravdaju pred članstvom svoje postojanje.

Drugo, voleo bih da mi neko kaže šta će se to promeniti na bolje za radnika nakon petka i hoće li neko u Vladi Srbije da zadrhti od njihovih pretnji? Lično smatram da neće, jer je i laiku jasno da sindikati ovako razjedinjeni predstavljaju još jedan poraz sveta rada i još jednu pobedu kapitala.

ISS: Kada to kažete, logično je da Vas pitam – gde ste Vi lično i Vaš sindikat bili tokom godine?

VESELINOVIĆ: Tamo gde je trebalo. U štrajkovima i na protestima širom Srbije. Uvek sa radnicima i svojim članstvom, ali i sa onima koji su protestvovali zbog svojih  narušenih prava, poput zakupaca beogradskog „Depoa“, radnika na Železnici, sa studentskim organizacijama, prevarenim štedišama, prosvetarima … I uvek sam se trudio da tamo budem i sam lično. Uostalom, to je sve proverljivo. Kako na našem sajtu, tako i u medijima koji su pratili naš rad i zabeležili sve ovo o čemu govorim.

Zbog toga je za nas jako bitna akumulacija nezadovoljstva radnika socijalno- ekonomskim položajem, kako bi tu energiju usmerili na prave proteste i štrajkove, udružene u zajedničkom delovanju i na mestima gde su oni neophodni.

ISS: Šta je uzrok nesloge sindikata?

VESELINOVIĆ: Smatram da je glavni uzrok razjedinjenost koju forsiraju pojedinci u nekim sindikatima motivisani ličnim interesom, a šta znači danas ta razjedinjenost svi osećamo. Poslednji primer je štrajk prosvetnih radnika koji su posle više meseci iz njega izašli poraženi i poniženi. Ali ne samo oni, već i svi mi i čitav svet rada.

ISS: Gde vidite rešenje?

VESELINOVIĆ: Ne ostaje nam ništa drugo nego da kao razumni i odgovorni ljudi apelujemo na solidarnost, ali i da nastavimo da sarađujemo sa onima koji imaju društvene odgovornosti da se suprotstave ponižavanju nacije čiji su građani jedni od najsiromašnijih država u Evropi i okruženju.

Radnici u Srbiji očekuju od sindikata da se bore za njihova prava. Njih ne zanimaju međusobna sindikalna trvenja i liderske sujete. Oni traže akciju ukrupnjavanja i zajedničko delovanje koje bi ih uverilo da ima smisla boriti se i izlaziti na proteste i štrajkove.

ISS: Kada kažete saradnja, da li mislite i na saradnju sa političkim partijama opozicije sa kojima ste nedavno učestvovali na mitingu u Beogradu?

VESELINOVIĆ: I na njih. Zbog takve saradnje nismo baš najsretniji, ali smo odgovorni i obavezni da sarađujemo sa svim partijama i organizacijama iskrene levice i socijaldemokratske orijentacije.

ISS: Šta bi ste čitaocima, članstvu i svim radnicima poručili povodom 1. maja?

VESELINOVIĆ: Članstvu, radnicima i našim simpatizerima, u svoje lično i u ime sindikata čestitam 1. maj – Međunarodni praznik rada.

Pozivam ih da nastave da insistiraju kod svojih sindikata na ujedinjavanje u jedan veliki radnički front koji će biti kadar i sposoban da konačno nešto uradi u korist radnika.

Na to smo obavezni, stanje je alarmantno, a 1. maj je odavno postao samo jedan od 365 dana svakodnevne borbe za prava radnika.

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content