Home » OBAVEŠTENJA » Umesto prvomajskog proglasa
Umesto prvomajskog proglasa

Umesto prvomajskog proglasa

Nama je umesto pojedinačnih sindikalnih nastupa potreban jedan veliki radnički front koji će biti kadar i sposoban da konačno nešto uradi u korist radnika, kaže Željko Veselinović predsednik Sloge

Beograd, 30. april 2015. – Više sindikalnih organizacija najavilo je da će organizovati prvomajska okupljanja u Beogradu, šetnje i polaganje cveća na spomenik Dimitriju Tucoviću. Međutim, primetno je da će i ove godine sindikati nastupiti odvojeno i u više kolona. O tome razgovaramo sa predsednikom Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željkom Veselinovićem.

IMG_9944

ISS: Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ove godine neće izlaziti na ppvomajski protest. Možete li nam reći zašto?

VESELINOVIĆ: U Srbiji neće biti pravog protesta radnika, već samo reprize pojedinačnih okupljanja i šetnji sindikalaca u više kolona. Odlučili smo da ove godine u tome ne učestvujemo, isključivo zato što ne želimo da budemo još jedna kolona loše sindikalne predstave, dok je život radnika u Srbiji sve teži i gori.

ISS: Na osnovu čega to tvrdite?

VESELINOVIĆ: Proslava 1. maja u Srbiji je odavno doživela poraz, ali tu činjenicu mnogi ne vide, ili ne žele da je vide. Od radničkih uranaka smo stigli do bede i siromaštva, umesto sigurnog rada dobili prekarne radnike, a čovek se sve više tretira poput običnog šrafa sa mogućnošću brze zamene.

Sada opet vidimo licemerje nekih sindikalaca koji spavaju tokom cele godine i kao „mrmoti“ se bude uoči 1. maja. Za njih je ovaj dan prilika da se vide i da opravdaju pred članstvom svoje postojanje.

Drugo, voleo bih da mi neko kaže šta će se to promeniti na bolje za radnika nakon petka i hoće li neko u Vladi Srbije da zadrhti od njihovih pretnji? Lično smatram da neće, jer je i laiku jasno da sindikati ovako razjedinjeni predstavljaju još jedan poraz sveta rada i još jednu pobedu kapitala.

ISS: Kada to kažete, logično je da Vas pitam – gde ste Vi lično i Vaš sindikat bili tokom godine?

VESELINOVIĆ: Tamo gde je trebalo. U štrajkovima i na protestima širom Srbije. Uvek sa radnicima i svojim članstvom, ali i sa onima koji su protestvovali zbog svojih  narušenih prava, poput zakupaca beogradskog „Depoa“, radnika na Železnici, sa studentskim organizacijama, prevarenim štedišama, prosvetarima … I uvek sam se trudio da tamo budem i sam lično. Uostalom, to je sve proverljivo. Kako na našem sajtu, tako i u medijima koji su pratili naš rad i zabeležili sve ovo o čemu govorim.

Zbog toga je za nas jako bitna akumulacija nezadovoljstva radnika socijalno- ekonomskim položajem, kako bi tu energiju usmerili na prave proteste i štrajkove, udružene u zajedničkom delovanju i na mestima gde su oni neophodni.

ISS: Šta je uzrok nesloge sindikata?

VESELINOVIĆ: Smatram da je glavni uzrok razjedinjenost koju forsiraju pojedinci u nekim sindikatima motivisani ličnim interesom, a šta znači danas ta razjedinjenost svi osećamo. Poslednji primer je štrajk prosvetnih radnika koji su posle više meseci iz njega izašli poraženi i poniženi. Ali ne samo oni, već i svi mi i čitav svet rada.

ISS: Gde vidite rešenje?

VESELINOVIĆ: Ne ostaje nam ništa drugo nego da kao razumni i odgovorni ljudi apelujemo na solidarnost, ali i da nastavimo da sarađujemo sa onima koji imaju društvene odgovornosti da se suprotstave ponižavanju nacije čiji su građani jedni od najsiromašnijih država u Evropi i okruženju.

Radnici u Srbiji očekuju od sindikata da se bore za njihova prava. Njih ne zanimaju međusobna sindikalna trvenja i liderske sujete. Oni traže akciju ukrupnjavanja i zajedničko delovanje koje bi ih uverilo da ima smisla boriti se i izlaziti na proteste i štrajkove.

ISS: Kada kažete saradnja, da li mislite i na saradnju sa političkim partijama opozicije sa kojima ste nedavno učestvovali na mitingu u Beogradu?

VESELINOVIĆ: I na njih. Zbog takve saradnje nismo baš najsretniji, ali smo odgovorni i obavezni da sarađujemo sa svim partijama i organizacijama iskrene levice i socijaldemokratske orijentacije.

ISS: Šta bi ste čitaocima, članstvu i svim radnicima poručili povodom 1. maja?

VESELINOVIĆ: Članstvu, radnicima i našim simpatizerima, u svoje lično i u ime sindikata čestitam 1. maj – Međunarodni praznik rada.

Pozivam ih da nastave da insistiraju kod svojih sindikata na ujedinjavanje u jedan veliki radnički front koji će biti kadar i sposoban da konačno nešto uradi u korist radnika.

Na to smo obavezni, stanje je alarmantno, a 1. maj je odavno postao samo jedan od 365 dana svakodnevne borbe za prava radnika.

Informativna služba

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top