Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović na TV Pink: Svaki dan je 1. maj

Veselinović na TV Pink: Svaki dan je 1. maj

Beograd, 1. maj 2015. – Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović povodom Međunarnog praznika rada gostovao je danas na TV Pink u jutarnjem programu.

Zašto sindikati nisu složni i koja je uloga sindikata u borbi za prava radnika u Srbiji, bila je tema u kojoj je odgovore pored lidera Sloge dao i Ljubiša Nestorović, član Predsedništva saveza samostalnih sindikata Srbije.

Capture

Veselinović je u emisiji ocenio da je 1. maj postao samo jedan običan dan kao što je petak i upitao šta će to radnicima biti bolje u ponedeljak.

„Nama je borba za prava radnika potrebna svih 365 dana, a ne poput sindikata koji spavaju tokom čitave godine, nisu odradili ništa, a zatim se njih dvesta – trista prošeta i to je njihov rad za čitavu godinu“, rekao je on.

Lider Sloge je takođe ocenio da je porazno to što ne postoji minumum zajedničkog interesa koji bi učvrstio pozicije sindikata, što će se i danas videti jer sindikati izlaze na ulicu podeljeni u više kolona i svako za sebe.

Na pitanje voditeljke – šta je Sloga radila proteklih meseci, Veselinović je kazao da je ona uvek bila uz svoje radnike kada je trebalo, ali i da je bila solidarno i uz studente, radnike Železnice, radnike beogradskog Depoa, prosvetare i sl.

Capture

On je ujedno i pozvao na veću solidrnost i saradnju sindikata u budućim zajedničkim nastupima koji po njemu jedino imaju efekta i smisla.

Za Zakon o radu, zbog koga je svet rada najviše i poražen, Veselinović je kazao da je on usvojen „glatko, bez javne rasprave i većeg otpora“, i da to nije krivica Sloge i nereprezentativnih sindikata, već krivica onih sindikata koji su o zakonu pregovarali a to su reprezentativni.

Na konstataciju kolege iz SSSS da to nije tačno jer su oni izašli iz pregovora, lider Sloge ga je upitao „zašto onda nisu izašli iz Socijalno-ekonomskog saveta i drugih odbora u kojima se i sada nalaze“.

On je Socijalno- ekonomski savet uporedio sa dobrovoljnim pevačkim društvom koje ne radi ništa i koje kako je rekao služi za amortizaciju radničkog nezadovoljstva.

O tome gde su danas sindikati, sarađuju li oni međusobno, sa političkim partijama i koliko su nezavisni, kao i ocenama generalnom stanju radništva Srbiji, možete detaljnije pogledati u prilogu TV Pink, jutarnjeg programa koju je vodila novinarka i autorka emisije Jovana Joksimović.

Informativna služba


 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*