Home » OBAVEŠTENJA » UMESTO DODELE PLAKETA SPROVODITI ZAKON
UMESTO DODELE PLAKETA SPROVODITI ZAKON

UMESTO DODELE PLAKETA SPROVODITI ZAKON

BEOGRAD, 20. mart 2014. – Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, u saradnji sa socijalnim partnerima, uputilo je javni poziv da se organizuje takmičenje za dodelu priznanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i da poslodavci dostave svoje predloge na obrascu ovog ministarstva do  02. 04. 2014. godine.  Priznanja bi se svečano uručila 28.aprila na Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu i Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji.

ZAKONUmesto da se poslodavci sami javljaju, pozivamo ovo Ministarstvo da sa tim obrascem uputi sve svoje inspektore na teren i da nakon izvršene inspekcije izađe sa konkretnim podacima koliko poslodavaca u Srbiji sprovodi, a kolko njih ne poštuje oblast bezbednosti i zdravlja na radu , koliko ih je novčano kažnjeno tokom protekle godine, ali i koje će se konkretne mere od strane države preduzeti protiv svih onih koji tu oblast ne poštuju i godinama je unazad krše.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” nisu protiv dodele povelja, plaketa i pohvalnica savesnim i odgovornim poslodavcima, jer takve ljude treba stimulisati i javno pohvaliti, ali smo protiv organizovanja ovakvih “manifestacija” u momentu kada je ovo ministarstvo u senci jučerašnjeg hapšenja njihovog direktora Inspekcije za rad zbog sumnje u primanje mita.

Zakon je veoma jasan i on predviđa da je poslodavac dužan da obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu i ne oslobađa ga obaveza i odgovornosti u vezi sa primenom tih mera.

Takođe, zakon propisuje i oštre sankcije protiv onih koji tu oblast krše, a kažnjavanje je najefikasniji metod da se ova oblast u budućnosti reši i da naše radno zakonodavstvo bude u skladu sa normama EU, gde nije moguće raditi bez jasno utvrđenih mehanizama zaštite na radu i gde poslodavci strogo vode računa o svakoj vrsti zaštite svojih zaposlenih kako nebi plaćali penale i veliku odštetu radnicima zbog povreda na radu i narušenog zdravlja.

Od države očekujemo mnogo više od plaketa i pohvalnica koje neće unaprediti ovu oblast, koliko to mogu efikasne državne institucije kao što su inspekcije rada, u kojima je potrebno izvršiti  hitnu i korenitu reformu i smene dosadašnjih rukovodećih kadrova, jer nisu ispunili očekivane rezultate koje radnici Srbije sa punim pravom od njih očekuju.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top