Home » OBAVEŠTENJA » NOVAC IZ EMIRATA, A NE OD MMF ZA PREDUZEĆA U RESTRUKTUIRANJU
NOVAC IZ EMIRATA, A NE OD MMF ZA PREDUZEĆA U RESTRUKTUIRANJU

NOVAC IZ EMIRATA, A NE OD MMF ZA PREDUZEĆA U RESTRUKTUIRANJU

BEOGRAD, 19. mart 2014. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga“, nakon odlaska misije MMF-a iz Srbije izražavaju bojazan da će sadašnji i budući penzioneri platiti ceh preduzeća u restrukturiranju, jer je očigledna namera buduće vlade da jedino ustupcima u reformi PIO obezbedi potreban novac od MMF-a kojim bi se ekspresno završio proces gašenje tih preduzeća i otpuštanje radnika uz minimalne otpremnine.

Ukoliko je namera  vlasti da po svaku cenu nastavi zaduživanje kod MMF i Svetske banke, kao jedinim adresama kreditnog zaduživanja, uprkos činjenici da je vlast dobijena, između ostalog i na obećanjima o povoljnim kreditima iz  Ujedinjenih Arapskih Emirata, onda se radi o velikoj prevari čiji ceh treba da plate sadašnji penzioneri, radnici, nezaposlni i budući penzioneri.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ očekuju od vlasti da svoju sposobnost upravo pokažu na tom planu i da taj kredit iz Emirata usmere na sanaciju preduzeća u restruktuiranju, a ne zaduženjem kod MMF-a kao jedine adrese, jer su zahtevi te međunarodne organizacije ucenjivačke prirode.

Od Srbije se traži penzije padnu ispod 50 odsto, odnosno na nivo od 43,3 odsto prosečne zarade, zahteva se dodatno pooštravanje uslova za odlazak u penziju, posebno žena, da se gornja granica podigne na 65, a narednom periodu za par godina  i na 67 godina za oba pola.

Ovakvi zahtevi su za nas neprihvatljivi jer je Srbija ekonomski nerazvijena zemlja sa  realnom prosečnom zaradom od oko 300 evra i koja je kao takva nedovoljna za život zaposlenog, a kamoli penzionera.

Međutim, ono šta nas dodatno zabrinjava je nastavak netransparentnosti aktivnosti takozvanih državnih radnih grupa, tako i Radne grupe za reformu PIO pri Ministarstvu rada, obzirom da javnost nema uvid u njen rad i šta se to tačno i jasno predviđa u budućoj reformi PIO, već se nastavlja sa plasiranjem doziranih i nepotpunih informacija  javnosti.

Zato tražimo da ta radna grupa izađe u javnost sa konkretnim rešenjima i tačnim zahtevima koje  predlaže MMF, kako bi imali uvid u njen sadržaj i izvršili potrebne analize.

INFORMATIVNA SLUŽBA

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top