Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI ŽELVOZA PONOVO U ŠTRAJKU UPOZORENJA

RADNICI ŽELVOZA PONOVO U ŠTRAJKU UPOZORENJA

Smederevo – Beograd, 25. marta 2014. – Reprezentativni sindikati fabrike “Želvoz” a.d. u restruktuiranju doneli su odluku da nastave sa protestima i štrajkovima, a prvi štrajk upozorenja će održati danas, od 12 do 13 časova na platou ispred Upravne zgrade fabrike. Njih stotinak se već okupilo u krugu  gde im se u ovom trenutku obraćaju sindikalni lideri.

Sindikati Sloge, ASNS i Metalca, u ime preostalih 357 radnika, koliko ih je odlučilo da ne uzme socijalni program, već da nastavi sa radom i oživljavanjem proizvodnje u ovoj najstarijoj fabrici za remont šinskih vozila, zahtevaju isplatu treće obećane minimalne zarade, početak isplate zaostalih plata, ali i da se od 1. aprila vrate na posao uz obezbeđenje naknade za prevoz i hrane.

7

MIKI NOJIĆ

“ Više puta smo do sada razgovarali sa našim generalnim direktorom i zastupnikom kapitala o isplati zaostalog minimalca i statusu naše fabrike, našem povratku na posao i oživljavanju proizvodnje, ali je odgovor izostao. Radnici su zabrinuti za svoju budućnost i egzistenciju i oni samo traže odgovore na data obećanja iz predhodnih protesta”, kaže Miki Nojić, predsednik Sindikata Sloga-Želvoz.

On napominje da je do sada bilo raznih obećanja, što od strane predstavnika Vlade, što od gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović da je pronađen strateški partner iz Italije koji bi trebao da pokrene proizvodnju, ali osim obećanja do sada nije bilo nikakvog pomaka, niti se nazire bilo kakvo pozitivno rešenje.

Nojić zaključuje da su radnici sve više ubeđeni da su obećanja data zbog potrebe izborne kampanje i poručuje da se od daljih radikalizacija protesta neće odustati, sve dok se ne pronađe prihvatljivo rešenje za isplatu zaostalih zarada i dok se radnici ne vrate na posao, a pomoć očekuje na principima solidarnosti, kako kaže i od dela 512 radnika koji su uzeli otpremnine i napustili fabriku.

INFORMATIVNA SLUŽBA

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*