Home » OBAVEŠTENJA » U SRBIJI NE POSTOJI SOCIJALNI DIJALOG

U SRBIJI NE POSTOJI SOCIJALNI DIJALOG

U organizaciji Evropske komisije, Međunarodne organizacije rada i Ministarstva rada, zaposljavanja i socijalne politike, održana je radionica na temu Socijalnog dijaloga u Srbiji.

skupIdeja je bila dobra, ali na žalost u startu je naišla na opstrukciju od strane onih kojima ovakvo stanje odgovara, odnosno,onih koji zarad ličnih interesa celu radničku klasu Srbije drže kao taoce. Tu se pre svega misli na visoke predstavnike Vlade, samog resornog ministrastva, kao i kvazireprezentativnih sindikata i poslodavčkih udruženja koji se nisu ni pojavili na skupu.

Skup je otvorila Kristina Mihes iz regionalne kancelarije MOR a, koja se posle izlaganja predstavnika Udruženih sindikata Srbije SLOGA, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Konfederacije slobodnih sindikata koji su govorili o nepostojanju socijalnog dijaloga u Srbiji i svemu onome što se dešava, a sve na štetu radnika Srbije složila sa time da u Srbiji socijalni dijalog ne postoji i da je MOR više puta davao predloge Vladi Republike Srbije  kako mogu da se reše problemi reprezentativnosti sindikata, Socijalno ekonomskog saveta i svih drugih problema vezanih za socijalni dijalog u Srbiji.

Međutim, očigledno je da niko time ne želi da se bavi jer svakoj vlasti odgovara da ima poslušnike koji će slepo izvršavati njihova naređenja, a sve zarad naknada u upravnim odborima i novca koji dobijaju od države.

U samom sklopu radionice imali smo prilike da čujemo kako funkcioniše socijalni dijalog u Irskoj, Italiji, Španiji, Sloveniji, Belgiji i Poljskoj.

Naravno da je u svakoj od ovih država stanje neuporedivo bolje nego kod nas!

Info SLOGA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content