Home » BLOG » Svinjarskom trgovcu!
Svinjarskom trgovcu!

Svinjarskom trgovcu!

Za Blog piše: Vladimir Radosavljević, potpredsednik Sloge

Druže, gospodine, brate svinjarski trgovcu,

Želim da ti čestitam prodaju robe dal nakupcima, dal prekupcima, ne znam, ali u svakom slučaju onima koji kupuju takvu robu. Znam da ti sam nisi nikad mnogo mario za tu robu i da tebi i nije važno šta će posle da rade sa njom. Poznato je da je tebi najvažnije da je buđelar pun, ali ja, kao neko ko je tu robu othranio, nagojio, pripremio, ulickao i doterao te s punim poverenjem tebi predao za dalju upotrebu, osećam veliku želju da još ponešto saznam i kažem o celoj toj transakciji.

pig2

Priča se, na primer, da si robu prodao preko Dunava i Save. Znaš za mene da nikad nisam voleo jevropske prerađivače naših sirovina, jer se nekako uvek ispostavljalo da su nam za uzvrat vraćali samo vešto prepakovane i prefarbane otpatke od  papaka, creva i iznutrica od kojih je uvek bilo više šansi da se potrujemo nego nahranimo.

Možda mi je malo laknulo kad su mi rekli da su ti što su stoku od tebe kupili zastupnici Ruskih trgovaca. Malo lakše jer oni su barem naša braća po poreklu, veri i duši ali… to smo uvek potvrđivali i mi i oni u pijančenju, veselju i ratu… ali, u trgovini, nekako su nas i oni uvek, da prostiš, jahali, i koristili kao čipove za igru sa nekim drugim, od nas mnogo većim narodima. Tako da mi i prodaja naše robe njima nije baš po volji.

Znam ja da tebe baš briga dal je meni po volji, gospodine, druže i brate svinjarski trgovcu. Čim si preuzeo robu od mene i mojih drugova radnika ti si zaboravio da je ona ugojena našom zaslugom i ponašao si se kao da je samo tvoje lično vlasništvo sa kojim mi nemamo ništa. Čak sam siguran da si ubeđen da i sam imaš neke zasluge u tome. Kanda si zaboravio da smo mi tu robu uzgajali za drugog, čoveka koji se sad sigurno na tvom mestu ne bi tako ponašao i sa svima nama zajedno bi se dogovarao šta i kako dalje sa robom? To što si zahvaljujući višoj sili koju mi nismo mogli da kontrolišemo, u noći totalnog haosa i zbrke ti dopao naše robe, tebi, tako samoljubivom, umesto očekivano neprijatne situacije baš dobro došlo da pomisliš da si je svojim kvalitetima ( a kojim, jadan?) i zaslužio.

Al sad, šta je tu je. Kriva Drina se ne ispravlja. Samo smo čekali da vidimo ovo – kome ćeš i za koje pare našu robu prodati. I videsmo. I prodao si. Mi smo tu robu odavno prežalili i znamo da od nje samo štetujemo, ali sam hteo da ti poručim:

Robu, koju sam nisi sposoban ni da uzgajiš, prodao si kao svinje na pijaci, i zato si samo jedan običan svinjarski trgovac!

A ta roba nije svinjsko meso, već delo mnogih od nas koji smo u nju uložili, i daleko je od stoke, već je trebalo da bude simbol bratstva i solidarnosti u odbrani naših kolega, porodica, kuća i poslova. Nije bila namenjena nikakvoj prodaji, a naročito ne bilo kome ko je preuzima u ime Evrope, Rusije, istoka, zapada, Marsa… Bila je namenjena našem narodu, našoj braći po muci i znoju.

Druže, brate i gospodine ti govorim jer ni sam ne znaš šta si, predstavljajući se kao brat, drug ili gospodin zavisno od trenutne potrebe, pokušavajući da budeš sve to, ali neuspešno, jer si ti ipak samo jedna obična „Orvelova svinja“, koja će na kraju završiti u izmetu od onih u koju si našu robu pretvorio!

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Znamo ko je svinja.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top