Home » PRENOSIMO » Sudbina FAP-a: Fincima i preduzeće i subvencije
Sudbina FAP-a: Fincima i preduzeće i subvencije

Sudbina FAP-a: Fincima i preduzeće i subvencije

U Sindikatu „Sloga“ FAP Priboj sumnjaju da će privatizacija biti uspešno sprovedena

Beograd, 7.jul to14.godine – Iako nisu protiv privatizacije preduzeća, članovi Sindikata „Sloga“ FAP Priboj veoma su skeptični da će svojinska transformacija biti sprovedena na adekvatan način.

Naime, u toj podružnici Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ ističu da postoji suviše nedoumica oko načina privatizacije preduzeća, troškova, biznis plana budućeg poslodavca iz Finske, broja i načina odabira zaposlenih koji će ostati da rade u fabrici i na koji način će biti rešen status onih koji budu proglašeni za tehnološki višak.

„Sloga“ traži da se Memorandum o razumevanju koji je potpisan između finske kompanije Sisu i Vlade Srbije stavi na uvid javnosti, jer postoji sumnja da ugovorom nije obuhvaćena i eksploatacija pogona Montaže gde bi se obavljala montaža vozila. Iz tog sindikata Vladi postavljaju pitanje da li je ugovorom Fincima dato i srce FAP-a, pogon Montaže ili su ga se oni odrekli nauštrb finansijskog podsticaja države Srbije i vlasništva nad skupim presama iz imovine FAP-a. Petar Petrović, predsednik Sindikata „Sloga“ FAP Priboj, kaže za Danas da je Memorandum o razumevanju sa finskom kompanijom Vlada Srbije potpisala u tajnosti.

– Naš sindikat nije imao predstavnika u radnoj grupi koja se bavi sudbinom preduzeća pa samim tim nemamo nikakav uvid to što je dogovoreno sa Fincima. Osnovno pitanje je koliko će radnika ostati da radi u fabrici i kakav će socijalni program biti ponuđen onima koji odlaze. Finci su rekli da će odmah zaposliti 200 ljudi a posle toga još 200, pa još 200. U ovom trenutku u fabrici ima 750 zaposlenih, i pitanje je koji su rokovi da Sisu zaposli dodatnih 400 radnika, kako je rečeno da će se desiti nakon potpisivanja Memoranduma. Dakle, niti je poznat biznis plan novog vlasnika, niti se zna na koji način će fabrika biti privatizovana, koji njeni delovi kao i na šta se prema Fincima obavezala država – navodi Petrović.

Prema njegovim rečima, neophodna je smena sadašnjeg nelegalnog Nadzornog odbora i menadžmenta na čelu sa generalnim direktorom Zoranom Zakovićem, koji, kako tvrdi, ne daje verodostojne podatke državi.

– Kao potvrda da je praksa prikrivanja uzela toliko maha da preti da nam uništi ceo sistem, navodimo prikrivanje dokumenata o prodaji dela imovine FAP-a, koji će biti potopljen izgradnjom hidroelektrane i pored izričitog protivljenja kolegijuma i stručnih službi fabrike. Pitamo se da li su o ovome obavešteni budući kupac i ovlašćene osobe iz državnih organa, nadležne za privatizaciju – naglašava Petrović.

Sindikat se protivi i najavljenom usvajanju ranije odbačenog finansijskog izveštaja za 2012, prema kom je FAP imao više od šest milijardi dinara u zalihama.

– Taj izveštaj je netačan i zato tražimo hitnu reakciju Ministarstva privrede i policije. Izveštaj je odbačen u septembru 2013, a poslednji produženi rok za njegovo usvajanje bio je kraj septembra iste godine. Usledila su dva popisa imovine FAP-a, koja su potvrdila naše navode. Međutim, u međuvremenu je Nadzorni odbor doneo niz nezakonitih odluka, iako mu je mandat prestao zbog neusvajanja finansijskog izveštaja.

Inače, Vlada Srbije i finska kompanija Sisu potpisali su Memorandum o razumevanju krajem maja i tada je najavljeno da bi proizvodnja kamiona u FAP-u mogla da počne u septembru. S obzirom da je sadržina Memoranduma još uvek nedostupna javnosti, u medijima se spekulisalo da je srpska vlada finskom Sisu obećala podsticaje u iznosu od šest miliona evra. Navodno, Sisu je pre pet godina bio na ivici bankrota, zapošljava 52 radnika, a 2012. je ostvario profit od 590.000 evra. Statistički podaci pokazuju da je FAP 14 puta veći od svog kupca a da država Srbija Fincima daje subvencije deset puta veće od njihovog profita.

Zalihe prodate na kilogram

– Između ostalog, Nadzorni odbor je nezakonito doneo odluku da se zalihe FAP prodaju kao staro gvožđe, i time je omogućio još jednu pljačku imovine fabrike. Bez poštovanja procedure, različiti rezervni delovi, specijalni merni i rezni alati, prodaju se privatnim preduzećima na kilogram, dok ih ta preduzeća preprodaju po višestruko skupljim cenama – tvrde u Sindikatu „Sloga“ FAP Priboj, i najavljuju da će o tome obavestiti i Savet za borbu protiv korupcije.

Autor: G. Vlaović

„Dnevni list „Danas“  /link/

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top