Home » OBAVEŠTENJA » Strateški partner za Božić

Strateški partner za Božić

Beograd, 3.11.2014.–

Željko Veselinović, lider „Sloge“ kaže da se nada da ovo nije još jedan marketinški trik i davanje lažne nade zaposlenima. Ukoliko fabrika nastavi da radi sa još većim kapacitetom, ako svi radnici ostanu i bude novih investicija, možemo samo da pozdravimo potez vlade, kaže Veselinović za „Politiku“.

Sudeći po poslednjim izjavama premijera Aleksandra Vučića, država će za Božić dobiti strateškog partnera za „Železaru Smederevo“. Za radnike te fabrike nema boljeg božićnog poklona, a vest je, simbolično, stigla baš iz Jerusalima, jer je premijer ovih dana boravio u Izraelu.

politika

Ukratko, javni poziv je istekao prekjuče, a tender će biti raspisan za dva dana. Do kraja januara novi većinski vlasnici srpske čeličane trebalo bi da „uđu u fabriku“, poručio je premijer, a da zapravo misli na američki „Esmark“, potvrdio je rečenicom da su u toj kompaniji „veoma posvećeni pronalasku tržišta za srpski čelik“.

Ni državni, ni fabrički vrh, već duže vreme ne kriju da je „Esmark stil grupa“ najozbiljniji interesent za „železaru“. Još uoči javnog poziva Vučić je rekao da će se ta kompanija sigurno javiti na tender, što je potom potvrdio i prvi čovek „Esmarka“, Džejms Bušar. Da li će sa „leđa Srbije i svakog njenog građanina“ konačno pasti “ veliki kamen“, sa kojim je premijer uporedio domaću čeličanu, saznaćemo za dva meseca. Ako se dalje poslužimo njegovim metaforama, drugo ključno pitanje je da li će se taj „kamen“ pretvoriti u „brušeni dijamant ili brilijant“? Odjedanput, kako je izjavio, sigurno neće. I sam Bušar je najavio postepena ulaganja. Najpre 28 miliona dolara tokom 2015. za pokretanje druge visoke peći koja odavno stoji, a u naredne 34 godine još 130 miliona.

Ukupna investiranja projektovana su na 400 miliona dolara kako bi se ostvario proizvodni plan od 2,2 miliona tona gotovih proizvoda. Otpuštanja nisu planirana, najavljeno je ranije iz „Esmarka“. Do sada je bilo najmanje deset zainteresovanih kompanija, ali verujemo da je priča sa „Esmarkom“ ipak ozbiljna.

Dogovor povlači obostrani interes – država spasava radna mesta i metalski kompleks, a Amerikanci dobijaju šest puta jeftinijeg radnika koji po kvalitetu ne zaostaje za industrijskim radnikom u SAD i Evropi, kao i onih 20 odsto učešća države što im donosi određene benefite i sigurnost, smatra Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u „železari“.

Njegov sindikalni kolega Željko Veselinović, lider „Sloge“ kaže da se nada da ovo nije još jedan marketinški trik i davanje lažne nade zaposlenima. Ukoliko fabrika nastavi da radi sa još većim kapacitetom, ako svi radnici ostanu i bude novih investicija, možemo samo da pozdravimo potez vlade, kaže Veselinović za „Politiku“.

Sudbonosne dane za čeličanu njeni radnici dočekuju sa još većim minusom u džepu. Pored umanjenja od 20 odsto, koje im je još Dinkić uveo početkom 2013, juče su u akontaciji za novembar osetili i najnovije mere štednje od 10 odsto, za koliko će im biti umanjena i isplata. Nezadovoljstvo zbog para kao da je odvuklo pažnju od dobrih vesti iz Izraela.

Sa noćnim radom ne prelazim 34.000 dinara. Iako svi misle da nama država poklanja platu, ja svoju teško zaradim, kao i moje kolege. Sada primamo 30 odsto manje kad se sve sabere i oduzme. Ko ima kredit, teško njemu. Jedva čekamo da nam država više ne bude gazda, kaže J. J., proizvodni radnik.

I u administraciji takođe negoduju. Njihove plate ne prelaze ni 30.000 dinara. Ipak, svi se nadaju boljim danima. Koliko će ti dani „boleti“ Srbiju i njene poreske obveznike, pitanje je koje ćemo možda saznati, a možda i ne.

Sindikati kažu da to zavisi od spremnosti države da građanima položi račune i transparentno uradi posao. Nadamo se da će i ugovor i tender biti javni i da ćemo znati koliko će takav vid investicija koštati građane Srbije.

Valjda neće biti pod velom tajni kao u slučaju „Fijata“ i „Etihada“, gde je sigurno dosta državnog novca otišlo u te kompanije, nada se Željko Veselinović. Javnost za sada zna da država skoro tri godine za „Železaru Smederevo“ izdvaja mesečno između 8,5 i 10 miliona evra, uglavnom u kreditnim garancijama. I pored toga čeličana je dužna više od pola miliona evra, bar za ono što je obelodanjeno: bankama 260, dobavljačima 120 i za sirovine 145 miliona evra. „Esmark“ bi, nezvanično, trebalo da startuje od nule, što praktično znači da će država preuzeti sve dugove. Trenutna vrednost proizvodnje je oko 340 miliona, a sa punim kapacitetom dostigla bi oko 1,4 milijarde evra.

Istekao rok za pisma o namerama

Prekjuče je istekao rok za dostavu pisma o namerama za privatizaciju „železare“. Pisma treba da sadrže osnovne podatke investitora, predlog indikativne cene, investicioni program i okvirni plan poslovanja sa brojem zaposlenih. Za sada je naveden jedino „Esmark“, kao siguran učesnik u tenderu, a da li je na adresu vlade stiglo još neko pismo zainteresovanih partnera, biće poznato narednih dana.

Autor: Olivera Milošević

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*