Home » OBAVEŠTENJA » Sloga podržala protest zakupaca i radnika „Depoa“

Sloga podržala protest zakupaca i radnika „Depoa“

Beograd. 2. decembar 2014. — Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ danas su podržali protest koji su organizovali zakupci tezgi u „Depou“ na Bulevaru Kralja Aleksandra, koji je letos izgoreo u požaru.

Ispred zgarišta zgrade poznatog beogradskog „Depoa“ koja je letos izgorela u požaru, vlasnici tezgi su se okupili kako bi gradskoj vlasti skrenuli pažnju na njihov problem koji se mesecima ne rešava, i zbog čega kako kažu „Trpe i zakupci i građani koji su navikli da na tom mestu kupuju robu“.

IMG_2920

Oni traže da im se omogući da rade u prostoru pored zgrade koja je izgorela, koja je nekada bila namenjena za „divlju prodaju“, ali bi prihvatili i adaptaciju sadašnjeg zgarišta za neki vid prodaje na poluotvorenom, budući da im je predlog gradskih vlasti da pređu na zelene pijace neprihvatljiv.

IMG_3081

Pradaja robe na beogradskim zelenim pijacama ne dolazi u obzir, jer bi se „mešali sa drugim prodavcima koji rade na divlje i koji za razliku od njih ne plaćaju porez državi“.

IMG_2870

Pre požara koji se dogodio 23. avgusta ove godine, u „Depou“ je bilo 160 radnji, a pored gubitka posla i primanja izostala je i adekvatna podrška od čelnika grada Beograda da se „Depo“ obnovi i koliko toliko vrati u funkciju.

IMG_3030

Pored organizatora protesta, okupljenima se obratio i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović koji je pozvao na jedinstvo, slogu i solidarnost u odbrani svakog narušenog prava, jer se separatnim štrajkovima koji se viđaju u poslednje vreme ne rešava ništa.

Lider „Sloge“ se osvrnuo na činjenicu da požarom nisu štećeni samo zakupci, odnosno radnici koji su time hranili svoje porodice, već i građani Srbije koji su imali priliku da po povoljnim cenama kupuju robu.

On je ispred Udruženih sindikata „Sloga“ poručio da će im pomoći i da će sindikat uputiti zahtev gradonačelniku Beograda i Vladi Srbije da se primi jedna delegacija iz „Depoa“ kako bi im se rešio problem.

Veselinović je rekao i da će apelovati na sve druge sindikalne organizacije, udruženja i one koji se bore za svoja prava da im se priključe u pomoći da se njihov problem reši.

IMG_3066

Pored našeg sindikata okupljene su na protestu podržali i Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, Edip Šerifov, predsednik opštine Zvezdara, i Balša Božović, predsednik Gradskog odbora DS.

Okupljeni su u nekoliko navrata na kratko blokirali saobraćaj prelaskom na drugu stranu ulice i obratno, a dužeg zastoja nije bilo, niti je bila vidljiva prisutnost policije koja obično obezbeđuje ovakve skupove.

Tekst, foto i video: Informativna služba USS „Sloga“

U nastavku možete pogledati još nekoliko fotografija sa današnjeg protesta

2

IMG_2888

IMG_3051

IMG_3056IMG_3022

IMG_3058

IMG_3066

IMG_3098

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*