Home » SAOPŠTENJA » Srbiji su hitno potrebne reforme u interesu većine građana
Srbiji su hitno potrebne reforme u interesu većine građana

Srbiji su hitno potrebne reforme u interesu većine građana

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da je pored donošenja novog Zakona o radu potrebna i hitna reforma Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, posebno nakon pandemije koronavirusa, svetske ekonomske krize i rata na teritoriji Ukrajine kome se ne vidi kraj i koji po svemu ima realne tendencije da preraste u širi, možda i svetski sukob.

Većina građana Srbije, nažalost, nije shvatila i još uvek ne shvata da im je od strane aktuelne vlasti netransparentnim i oktroisanim reformama Zakona o radu (ZOR) i Zakona o Penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) namaknuta omča oko vrata i da im se iz godine u godinu starosna granica za odlazak u penziju povećava, posebno za žene.

Efekti tih promena u samom startu nisu bili toliko vidljivi, a oni su danas poražavajući. Prema zvaničnim statističkim podacima za poslednje dve i po godine manje je penzionera za 58.000. Za one koji su preminuli pre prava na sticanje penzije a uplaćivali doprinose nema tačnih podataka.

Sada se jasno vidi da je jedina namera reformi bila ušteda budžeta kroz smanjenje priliva novih penzionera, odnosno „svesti penzionisanje na što manji broj korisnika“ i tako u budućnosti rasteretiti budžet.

S druge strane, penzionersko siromaštvo je naroćito izraženo u zemljama Zapadnog Balkana, a Srbija je jedna od zemalja koja prednjači u penzijama koje nisu dovoljne za osnovno preživljavanje i koje se od strane aktuelne vlasti zloupotrebljava za njihov opstanak na vlasti, sitnim poklonima u vidu prehrambenih paketa i takozvanih preventivnih zdravstvenih pregleda u organizaciji vladajuće stranke, koji ničemu ne služe, jer prave zdravstvene zaštite, posebno bolničke je zapravo sve manje i manje.

Srbiji su potrebne ozbiljne reforme u ekonomskom, radnom, a posebno u zdravstvenom sistemu koji radno sposobnom stanovništvu i penzionerima ne pruža adekvatnu zaštitu za novac koji oni izdvajaju ili su izdvajali od svojih zarada.

Zato pozivamo sve ljude, posebno mlađu populaciju da pojačaju svoju svest o ovom problemu da ih “starost ne bude pitala  gde im je bila mladost”.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Comments are closed.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top