Home » SLOGA VESTI » Podrška Sloge radnicima koji protestuju ispred Linglonga

Podrška Sloge radnicima koji protestuju ispred Linglonga

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ daju punu podršku radnicima kompanije „Alfa technics“ iz Svilajnca koji protestuju ispred zrenjaninske kompanije „Linglong“, zbog dugovanja njihovom preduzeću, zbog čega im nisu isplaćene zarade od juna meseca.

Ponašanje kineskih investitora u poslednje vreme ozbiljno zabrinjava i kulminira u nepoštovanju države Srbije, srpskih preduzeća i njenih radnika, kao i angažovanih radnika iz same Kine i Vijetnama koji su takođe protestovali i što je još gore bili žrtve trafikinga na koje rukovodstvo države i njene institucije žmure.

Kompanija „Alfa technics“ iz Svilajnca nije jedini primer. Ona se sa svojim radnicima prva osmelila da ustane i javno se usprotivi protestom. 

Ovo je sve posledica bezrezervne servilnosti aktuelne vlasti prema takozvanim stranim investitorima, posebno Kine kod koje se kreditno zadužujemo za infrastrukturne projekte, a da pritom nismo kao javnost upoznati o uslovima zaduživanja.

Nepravdu vidimo u događajima u Boru, bahatosti u miniranju planine Starice i rušenja kampa aktivista, događaja sa Vijetnamskim radnicima u Linglongu koji su se bunili zbog gladi, loših uslova rada i stanovanja, do neizdavanja fiskalnih računa u kineskim radnjama koje posluju u Srbiji.

Kao sindikat cenimo Kinu i prijateljstvo sa njihovim narodom, ali ne po bilo koju cenu i po cenu poniženja kakva su vidljiva danas, na sve strane.

Ovom prilikom šaljemo i jasnu poruku takozvanoj Kancelariji Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom da reaguje i da  javno osudi zloupotrebu srpskih preduzeća i njihovih radnika.

U suprotnom, neka se ugasi, jer ionako od te institucije ne vidimo nikakvu korist osim lične koristi Tomislava Nikolića, bivšeg predsednika Srbije koji je i predsednik navedene kancelarije, a koji i dalje stanuje u rezidenciji predsednika države iako mu je još pre pet godina istekao mandat.

U Beogradu 23.08.2022. godine

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.