Home » SLOGA VESTI » Srbija evropski Bangladeš u pogledu minimalne cene rada, evo koje zemlje imaju najveći minimalac

Srbija evropski Bangladeš u pogledu minimalne cene rada, evo koje zemlje imaju najveći minimalac

Beograd, 31.08.2017. –

Srbija je zbog ekstremno niske minimalne cene rada i prosečne plate uopšte, postala evropski Bangladeš jeftine radne snage.

A kako je minimalac rešen u drugim državama, navodimo pet zemalja koje imaju najbolje plaćenu minimalnu satnicu.

Na prvom mestu je Australija sa 9.54 dolara, sledi Luksemburg sa 9.24 dolara, zatim Belgija sa 8.57 dolara i Irska sa 8.46 dolara.

U Srbiji je ona 130 dinara po radnom satu, što po današnjem srednjem kursu NBS iznosi 1.2 dolara, ili 1.09 evra.

Za ovakvo katastrofalno socijalno stanje radnika u Srbiji najodgovorniji su isključivo takozvani reprezentativni sindikati UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, koji izigravanjem socijalnog dijaloga u telu koje se zove Socijalno – ekonomski savet godinama unazad svakoj vlasti i poslodavcima daju legitimitet da se radnici širom Srbije najbrutalnije ponižavaju.

Prema najavama koje se u javnosti poslednjih dana plasiraju, minimalac će u toku 2018. biti povećan.

Samostalni Ljubisav  Orbović i nezavisni prof. Zoran  Stojiljković – sindikalne majke

Tako prema predlogu gore navedenih sindikata je da budući “minimalac” iznosi 156 dinara, 26 dinara više od trenutne cene po radnom času, dok poslodavci odobravaju samo sedam dinara, odnosno 137 dinara.

Ovu totalno bezobraznu ponudu u vidu “ispljuvka” svetu rada u Srbiji pojedini mediji navijački podgrevaju, stvarajući time lažnu sliku o nekakvoj borbi između radnika i poslodavaca, sa pitanjem  “da li će radnička klasa“ odneti pobedu?”.

Pobede narode nema, osim za poslodavce i vrhuške ovih sindikata, jer je i jedan i drugi predlog o visini cene rada toliko bezobrazan, da se uopšte ne može komentarisati.

Građani moraju da znaju da za učešće u farsi ovakvog pregovaranja učesnici iz redova tih sindikata dobijaju od države novčanu apanažu koja je veća od minimalne cene rada, pa je sasvim logično – imaju li onda ti takozvani sindikalci razloga da se bore za većinu obespravljenih radnika širom Srbije?

Mislite o tome!

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content