Home » OBAVEŠTENJA » Sramota što predlog nije usvojen, treba da ih je stid

Sramota što predlog nije usvojen, treba da ih je stid

Beograd, 29.10.2017.- Udruženi sindikati Srbije “Sloga” odbijanje predloga narodnog poslanika Dušana Milisavljevića da oboleli od karcinoma budu zaštićeni od otkaza dok im traje lečenje i da se roditeljima obolele dece omogući da odsustvuju s posla uz punu zaradu, vide kao urušavanje sistema zdravstvenog osiguranja u Srbiji i dokaz da onima koji upravljaju državom uopšte nije stalo do svojih građana, zbog čega treba da ih bude i stid i sramota.

Nemuštim pravdanjem u obrazloženju Vlade dostavljenom parlamentu, u kome se kaže da tako nešto ne postoji nigde i da nema finansijskih sredstava, ni države, ni poslodavaca, pokazuje da je obavezno zdravstveno osiguranje u Srbiji samo fikcija u formi državne “finansijske kase”, u koju smo svi dužni da dajemo, a da zauzvrat kada ustreba ne dobijemo ništa.

U zemlji gde se deca leče putem SMS-a, penzioneri u stranačkim prostorijama, a radnici rade bolesni u strahu od gubitka posla i gole egzistencije, pitanje za skupštinsku većinu koja je odbila ovaj dobar predlog je – odakle njima novac, koji to zdravstveni fond koriste i o čijem se trošku oni leče?

Očigledno je da se sve više koriste dvostruki aršini, radnicima i njihovim porodicama ništa, dok se ministri i članovi njihovih porodica leče u inostranstvu i privatnim apartmanima, verovatno novcem dobijenim od strina i tetaka iz inostranstva.

Dodajemo na kraju da nas ovakvo urušavanje sistema zdravstvene zaštite uopšte ne iznenađuje, već treba sve nas da ozbiljno zabrine, budući da članovi vlade, ministri i premijerka otvoreno zagovaraju i izmenu zakona u korist kineskog Hestila u vezi sa kontrolom i otvaranjem bolovanja, što će otvoriti novi put ka još drastičnijem urušavanju zdravstvenih i socijalnih prava radnika.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*