Home » OBAVEŠTENJA » Lubardinu sliku okačiti u Narodnoj Skupštini
Lubardinu sliku okačiti u Narodnoj Skupštini

Lubardinu sliku okačiti u Narodnoj Skupštini

Beograd, 31.10.2017.g – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju državu i Ministarstvo kulture da veoma vrednu sliku „Industrijalizacija“ Petra Lubarde odmah proglase nacionalnim kulturnim dobrom i spreče da ona bude predmet u vlasništvu firme koja je privatizovala Dom sindikata zahvaljujući promeni vlasničke strukture bez javnog konkursa ili tendera i o kojoj nije bilo mnogo reči u javnosti.

Smatramo da sliku treba premestiti i pronaći joj mesto u centralnom holu ili sali Narodne Skupštine, kako bi sve narodne poslanike, a posebno one iz vladajuće većine stalno podsećala da je ova zemlja nekada imala jaku i razvijenu domaću industriju i da se nije oslanjala na rentiranje jeftine radne snage stranim kompanijama kako je to danas.

Imamo pravo to da tražimo, budući da za nas slika ne predstavlja samo procenjenu vrednost, već i simboliku jedne epohe u kojoj su radnici zauzimali ključno mesto i ulogu u društvu.

Posebno i što je celokupno zdanje Doma sindikata koje se prostire od Dečanske ulice preko Trga Nikole Pašića od 16.000 kvadrata vlasništvo radnika Srbije, koje na žalost i dalje nezakonito uzurpira jedan sindikat, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), samoproklamovani naslednik sindikalnog i radničkog pokreta u Srbiji.

Verujemo i ubeđeni smo da će doći vreme kada će se konačno otvoriti pitanje korišćenja zajedničke sindikalne imovine i da će čelnici tog sindikata morati da odgovaraju za sve ono šta su činili ili nisu na štetu radnika i imovine koja je u vlasništvu svih građana Srbije.

Dvoranu Doma sindikata je početkom godine preuzela firma „MCF Megakom film“ na čijem čelu se nalazi filmski distributer Igor Stanković, jedan od nekadašnjih poverilaca Privrednog društva „Dvorana Doma sindikata“ d.o.o. koje je decenijama bilo zakupac dvorane.

 

Informativna služba

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top