Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović: Pravi trenutak je uvek da se radnik pobuni. On je trebao da se desi juče!
Veselinović: Pravi trenutak je uvek da se radnik pobuni. On je trebao da se desi juče!

Veselinović: Pravi trenutak je uvek da se radnik pobuni. On je trebao da se desi juče!

Beograd, 27.10.2017. godine – O tome da li su prava radnika umanjena i promenjena u smislu pojeftinjenja radne snage i u kojoj meri zakon o radu zaista štiti radnika, tema je bila emisije „Rečeno i prećutano“ autorke Gordane Jelić koja je emitovana danas na Radio Beogradu 2.

Mnogi građani se žale da su ostali uskraćeni za godine neuplaćenog i nepovezanog radnog staža zbog čega ne mogu da ostvare puno pravo na penziju. Žale se na rad na crno, na diskriminaciju žena na poslu, na nezaposlenost osoba sa invaliditetom, loš tretman poslodavaca prema porodiljama, radno vreme, prestanak radnog odnosa, kao i na uslove rada.

Kako radnici mogu da ostvare zaštitu pred sudom, koliko su efikasni mehanizmi pravne zaštite i da li to prepoznaju sami radnici i naldležne institucije? O ovome su govorili predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović i sociološkinja Isidora Petrović.

Sociološkinja Isidora Petrović je rekla da ljudi nisu upoznati da je država ta koja je dužna da im obezbedi da imaju radno mesto i da budu tretirani sa dostojanstvom.

– Pitanje radnog prava danas je pitanje vlasti prema stanovništvu, radnicima i u tom smislu je jasna tendencija urušavanja, istakla je ona

Predsednik Sloge Željko Veselinović je rekao da je radno pravo je široka definicija koju radnici ne shvataju najbolje.

– Oni ga najčešće članstvom u sindikatima sagledavaju kroz pravo na mogućnost kupovine zimnice, cipela, patika, letovanja preko sindikata, dobijanja novčane pomoći i pozajmica. Radnog prava se sete onda kada je ostanu bez posla i kada ne primaju zarade, a to je onda već kasno. Ta svest mora da se menja, istakao je Veselinović.

O tome kada je vreme da se radnik pobuni, Veselinović je rekao da je taj trenutak uvek, i da je on trebao da se desi juče…

Opširnije poslušajte u nastavku….

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top