Home » OBAVEŠTENJA » Veselinović u Evropskom parlamentu

Veselinović u Evropskom parlamentu

Beograd, 21.10.2017. – Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović boravio je od 18 do 20 oktobra u Briselu gde je na poziv bratskog sindikata P.A.M.E. (All Workers Militant Front)  iz Grčke učestvovao u radu sastanka sa poslanicima Evropskog parlamenta kojeg je upriličila Komunistička partija Grčke kao domaćin.

Na odlično organizovanom i pripremljenom sastanku kome su prisustvovali delegati i članovi Svetske federacije sindikata ( WFTU), mahom iz Evrope, Veselinović je imao priliku da članovima Evropskog parlamenta izloži najnovije stanje o položaju radnika i njihovih radnih prava u Srbiji, ali i da bude informisan o stanju u drugim zemljama i to mahom iz Evrope, budući da su u radu učestvovali delegati iz Švedske, Austrije, Francuske, Španije,Češke, Turske, BiH, Portugalije, Kipra i Sirije, koja je imala veoma zapaženo izlaganje o stanju u njihovoj ratom razrušenoj zemlji i problemima migranata.

O zaključcima sa sastanka čelnik Sloge je rekao:

– Svetski kapital nema državu i naciju i on ima samo jedan interes. Da bogati budu što bogatiji. Tu strašnu cenu neprirodnog bogaćenja danas plaćaju radnici čiji je položaj svuda u svetu, pa i kod nas veoma težak i biće sve teži i teži ukoliko se radnici na vreme ne organizuju i pruže otpor nametnutom i ucenjivačkom poniženju. Zato borba imperijalizma, globalizma i neoliberalizma je ono sto je imperativ i misija sindikata. Solidarnost, sloga i jedinsvo radnika moraju biti na prvom mestu.

Veselinović je istakao da je parlamentarce i članove delagacija upoznao sa trenutnom situacijom radnih prava u Srbiji i  upoznao sa ukupnim stanjem na sindikalnoj i političkoj sceni, i sa kojim se to problemima danas suočava srpski radnik.

On se posebno osvrnuo na strane firme i kompanije koje u Srbiji ne poštuju ljudska i radnička prava i upoznao ih sa radničkom borbom koju Sloga kao sindikat vodi u Srbiji.

– Deo sastanka je bio posvečen i takozvanim „žutim sindikatima“ poznatim kao poslodavačkim ili provladinim sindikatima, kojih na opštu žalost ima svuda u svetu i o kojima su govorili gotovo svi predstavnici, gde sam i ja rekao sa kojim se mi problemima susrećemo u Srbiji kada su takvi sindikati u pitanju.

Sastanak je prema rečima predsednika „Sloge“ bio praktično i nastavak dela akcije koja je u junu ove godine organizovana u Grčkoj, gde je u Solunu održan veliki anti-ratni miting na kome se on kao jedini predstavnik iz Srbije obratio pred više od 50.000 ljudi, u direktnog prenosu grčke nacionalne TV.

– Jedna od tema je bila i solidarnost sa našom radničkom braćom iz Sirije čija je delegacija imala zapaženo izlaganje o stanju u Siriji i problemima migranata. Ja sam podsetio na svoj govor iz Grčke, NATO bombardovanju Jugoslavije i posledicama tog rata koje se još uvek osećaju.

 

Parlamentarci i sindikalci upoznati sa hapšenjem srpskih radnika u Slovačkoj

Tokom sastanka u Briselu čelnik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović je obavešten o hapšenju 23 radnika iz Srbije u slovačkom gradu Šala, zbog navodno, lažnih ugovora o radu i potpune nezainteresovanosti države i ambasade Srbije u Bratislavi da im pomogne.

On je u ime svih naših uhapšenih i privedenih radnika u Slovačkoj, ali i onih iz Makedonije, Ukrajine i BIH zatražio osudu i solidarnost koja nije izostala.

– Ponuđena je odmah i konkretna pomoć i podrška, na čemu smo im veoma zahvalni, posebno našoj braći iz sindikata P.A.M.E. – rekao je Veselinović

Informativna služba

 

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*