Home » OBAVEŠTENJA » SPREMNI SMO NA SUZAVAC, HAPŠENJA I PENDREK

SPREMNI SMO NA SUZAVAC, HAPŠENJA I PENDREK

Beograd, 21. decembar 2013. – Jučerašnja odluka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da otkaže preostale dve javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, najavljene za 23. i 26. decembar u Kragujevcu i Beogradu, obrazloženjem da je to učinjeno „zbog nastojanja da se opstruišu i spreče prezentacije i rasprave“, je dobro izrežirana i unapred pripremljena predstava dosadašnjih pregovarača, kako bi se sindikati isključili iz daljeg procesa, a Predlog zakona, bez javne rasprave i daleko od očiju javnosti  uveo u skupštinsku proceduru na mala vrata, što će se ubrzo i videti. 

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ neće učestvovati u ovoj farsi zvanoj socijalni dijalog i neće dostaviti svoje predloge, sugestije i primedbe na Nacrt u pisanoj formi na način koji je predviđen Programom javne rasprave, jer je ovim činom država pokazala da nije sposobna da vodi socijalno odgovornu politiku u interesu svojih građana.

Tražimo da se svaka aktivnost oko Predloga ovog “Oktroisanog zakona o radu” odmah stavi van dalje procedure, da se osnuje nova radna grupa i krene u razgovore od početka kako bi se iznašla  rešenja u demokratskom duhu  i kompromis kojim bi sve strane bile koliko toliko zadovoljne.

Takođe, tražimo smene i odgovornost ljudi iz ministarstva rada i privrede koji su učestvovali u dosadašnjem procesu donošenja Predloga zakona, jer je njihova celokupna dosadašnja aktivnost bila netransparentna i misteriozna, a javnost nikada nije saznala ko je radio na Predlogu, gde se radilo i ko je sve u tom procesu učestvovao.

Ukoliko država, odnosno Vlada, ipak odluči da nastavi sa forsiranjem zakona pod njenim uslovima i nakon 10. januara uputi zakon u skupštinsku proceduru, upozoravamo da će ona jedina biti odgovorna za sve što se dalje bude dešavalo, jer je  isključivanjem javnosti i transparentnosti od strane njenog ministarstva uvedena anarhija kao legitimno sredstvo borbe, a Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su spremni da odgovore na isti način kojim je juče u Novom Sadu  zamenjen socijalni dijalog, sa bitnom razlikom da će nas  vlast sa takvih skupova moći ukloniti jedino suzavcem, hapšenjima i pendrekom.

Informativna služba

Udruženih sindikata Srbije „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*