Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Zašto uvozimo hleb i gde je domaće žito?

Sloga: Zašto uvozimo hleb i gde je domaće žito?

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” kao i većina građana Srbije informaciju o uvozu hleba i pekarskih proizvoda primila je sa izuzetno velikom zabrinutošću jer je “hleb” svuda u svetu oduvek strateški proizvod od nacionalnog interesa za državu.

Kad se sve to uzme u obzir, prosto se nameće pitanje Direkciji za robne rezerve i Ministarstvu poljoprivrede šta je sa kvalitetnom domaćom pšenicom i da li je država uopšte ima u robnim rezervama i koliko?

Ako je nema, gde je i kome je izvozimo i po kojoj ceni?

Pisanje „Politike“ da su vekne hleba najviše stizale iz susednih zemalja, prosto sugeriše o tome da je vlast u korupcionaškoj saradnji sa uvozničkim i izvozničkim lobijem koji je Srbiju pretvorio isključivo u potrošačko tržište, pritom uništio srpsku pekarsku industriju, male pekare, a samim tim i radna mesta u toj grani privrede.

O samom kvalitetu uvozne pšenice i uticaju aditiva na zdravlje potrošače da i ne govorimo, jer niko nikada nije uzimao ozbiljno kontrolu hrane koja se uvozi, čega smo svi svedoci po aferama koje izbijaju s vremena na vreme u javnosti.

Očigledno je ovo  tema koja traži duboku analizu zbog čega se ovo događa, a samim tim i veoma ozbiljne odgovore, jer je Srbija proizvođač pšenice na preko 500 000 hektara zemlje i sa tom količinom ona nikada ne bi morala da uveze ni jedan gram nekog pekarskog proizvoda, već naprotiv da ima suficit od izvoza.

Informativna služba

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content