Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Za reforme i otpuštanja potrebna je ozbiljna rasprava i saglasnost

Sloga: Za reforme i otpuštanja potrebna je ozbiljna rasprava i saglasnost

Beograd, 3. avgust 2015. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ izražavaju sve veću bojazan da će otpuštanjima u javnog sektoru najviše stradati zaposleni sa dugogodišnjim radnim stažom i oni pred penzijom, a najmanje partijski kadar upošljen poslednjih godina po lokalnim samoupravama i po raznim državnim agencijama i ministarstvima.

reforme

Na ovu sumnju ukazuje i sam način na koji je donet i usvojen Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.„I ovaj zakon je donet na brzinu, u jeku godišnjih odmora, potpuno netransparentno i bez saglasnosti sindikata kao obaveznih socijalnih partnera, ali i bez ozbiljne rasprave i mišljenja javnog diskursa“.

Ono šta nas takođe brine je to što Vlada računa na siromaštva kao ključni faktor u otpuštanjima i strahu zaposlenih da mogu ostati bez ičega.

Zato nas i ne čudi izjava ministra prosvete Srđana Verbića da su „plate u prosveti takve da bi svi kojima bi bilo ponuđeno da posao napuste uz otpremnine to prihvatili“, što mi kao sindikat za razliku od drugih sindikata apsolutno ne podržavamo.

Sloga smatra da su za sprovođenje bilo kakvih ozbiljnijih reformskih mera potrebne godine ozbiljnog rada, ponekad i decenije, a ne meseci kako se to danas pompezno od strane pojedinih političara iz vlasti najavljuje.

Upravo zbog ovog se opravdano bojimo da će se i posle otpuštanja nastaviti upošljavanje kadrova po preporuci partijskih knjižica, dok će oni sa 50 godina života i više ostati bez posla, ali i šanse da ga ponovo nađu.

Građani Srbije dobro znaju da će se finasiranje socijalnog programa zvanog „otpremnine“ sprovesti od novca Svetske banke koja je nedavno odobrila petogodišnji program vredan više od dve milijarde dolara, kao podršku Vladi Srbiji u reformama, između ostalog i otpuštanja u javnom sektoru.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ stoga smatraju da su upravo zbog ove činjenice, da će se otpuštanja finasirati kreditom koji će opteretiti sve građane, a i same otpuštene  – sindikati, zaposleni i građani kroz stručnu javnost i analize obavezani da se pitaju i učestvuju u određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koliko on stvarno iznosi u preciznim brojkama i gde ga tačno i u kom obliku ima.

Za svu našu bojazan da će buduća reforma otpuštanja biti loša po poštene i vredne radnike postoje činjenice koje se ne mogu ni na koji način opovrgnuti, a između ostalog je i to da se svakodnevno u javnosti pojavljuju afere sumnjivih zapošljavanja stručnih kadrova, za koje se kasnije uspostavi da su partijski, korupcionaški i nepotistički kadar, ili samo starlete koje se uzgred za svoju „stručnost“ neosnovano nagrađuju i diplomatskim pasošima.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*