Home » SLOGA U JAVNOSTI » Kad se plate komunalije, ostaje samo za hleb i mleko

Kad se plate komunalije, ostaje samo za hleb i mleko

Izvor: Dnevnik, autor S. Glušćević, 2 avgust 2015.  –  
Zakonom o radu ugroženi su svi radnici, a posebno oni u privatnom sektoru, čija je minimalna cena rada ispod svakog ljudskog dostojanstva i, kao takva, dokazano jedna od najmanjih u regionu i Evropi, upozorava Sindikat „Sloga” godinu nakon izmena tog zakona.

CaptureDa je život radnika čiji kućni buxet puni srpski minimalac daleko od dostojanstvenog, sasvim je jasno i nesporno je da se s 21.000 dinara mesečno mora svakoga dana voditi bitka za puko preživljavanje. Kako to izgleda dobro zna oko 400.000 zaposlenih u Srbiji, koliko ih prima minimalnu zaradu.

A šta takvi mogu sa svojim primanjima? Po podacima zvanične statistike o prosečnoj potrošačkoj korpi (za tri člana), za stanovanje, koje uključuje trškove za vodu, struju, gas (i druge energente), treba izdvojiti 13.170 dinara. Dakle, kada onaj ko primi „minimalnu” 21.000 dinara podmiri te troškove, ostaje mu 7.830 dinara. Za te pare može mesečno svakoga dana kupiti polukilogramski hleb od 40 dinara, za šta će mu trebati 1.200 dinara. Iz radnje može doneti i 30 litara mleka (2.100 dinara), pet kilograma svinjskih rebara s kostima po 350 dinara (1.250 dinara), deset kilograma jabuka (700 dinara), dva kilograma limuna (450 dinara), po deset kilograma krompira (500 dinara) i paradajza (700 dinara), pola kilograma kafe (500 dinara).

I tu se spisak završava, iako je na njemu samo manji deo namirnica koje čine prosečnu potrošačku korpu, a koja je, po poslednjim podacima, u maju vredela 67.000 dinara. Inače statistika je sračunala da hrana i bezalkoholna pića iz te korpe staju 26.550 dinara te radnik koji na kraju meseca kući ponese minimalac, ako je to jedini priliv u kućni buyet, ne bi mogao hraniti porodicu ni po „srpskom proseku”, a kamoli da joj obezbedi dostojanstven život. Čak i kada se uzme u obzir minimalna potrošačka korpa, po kojoj je utvrđivana najniža cena rada, plata od oko 21.000 dinara nije dovoljna za hranu i stanovanje jer samo te stavke u korpi staju 22.695 dinara. Tročlana porodica s jednim zaposlenim uz minimalac može da zaboravi ne samo na lečenje, kulturu, odeću, obuću, prevoz… već i na site stomake.

U Srbiji čak 400.000 zaposlenih prima minimalnu zaradu, ali sindikati napominju da, pored toga, iako postoji odluka za isplatu minimalne zarade, za više od 50 odsto onih koji bi trebalo da je primaju ta zarada po više meseci nije ni isplaćena. Naši radnici u proseku rade duže nego radnici iz drugih evropskih, mnogo razvijenijih zemalja. Po proceni sindikata, u Srbiji se radi više od 40 sati nedeljno, što je zakonom utvrđeno okvirno radno vreme, čak do 49 sati. Za minimalnu zaradu u Srbiji sada može da se kupi oko 174 evra.

U Srbiji se minimalna cena radnog sata sada kreće oko jednog evra – 121 dinar, u Luksemburgu 11 evra, Francuskoj 8,28 a u Nemačkoj 7,72. Iako se razlike u minimalnim platama čine prilično velike, kada se posmatraju prema paritetu kupovne moći, odnosno kada se uzmu u obzir razlike u cenama, upućeni tvrde da je odnos između najmanje i najveće minimalne plate u Evropi 1 : 4.

Neto iznos minimalne zarade u Srbiji isplaćene u maju bio je 20.328 dinara za 168 radnih sati, u junu 21.296 dinara za 176 radnih sati, a julska je 22.264 dinara za 184 sata.

„Sloga” izražava bojazan da će, ukoliko se takav negativan trend nastavi, sve više srpskih radnika, bežeći od siromaštva, potražiti bolji život van Srbije.

Zakon za depresiju

Udruženi sindikati Srbije „Sloga” ocenjuju da je Zakon o radu unazadio radnička prava i, uz ekonomsku krizu i mere štednje, povećao stepen opšte depresije u društvu. Njegovom primenom zaposlenje u Srbiji na neodređeno vreme postalo je misiona imenica, zaposlenje po ugovoru sreća ravna lutriji, nadničenje i rad bez prijave vrsta običajnog prava, a visina plate i penzije sredstvo za puko preživljavanje.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*