Home » SLOGA U JAVNOSTI » Sloga: Trgovina suncokretom u rukama kartela

Sloga: Trgovina suncokretom u rukama kartela

Sindikat industrijskih radnika „Sloga“ zatražio je danas od Vlade Srbije da odmah uđe u posredovanje između proizvođača i otkupljivača suncokreta, i da svojim mehanizmima ispita ulogu monopola i kartela u tržišnom lancu.

FOTO BETA

FOTO – BETA

Iako se država odlučila za formiranje slobodnog  tržišta, ona je u obavezi da se umeša u problem nastao oko ovogodišnje otkupne cene, poručili su iz tog sindikata, ocenivši da je protest ratara opravdan.

„Poljoprivreda kao strateška grana srpske ekonomije je godinama unazad u rukama raznih monopolista i kartela, koji zbog nedostatka konkurencije i slabe države, uvek, kao po pravilu, uoči same vršidbe i berbe poljoprivrednih proizvoda određuju otkupne cene i time ostvaruju nekontrolisane profite na štetu proizvođača i kupaca kao krajnjih korisnika proizvoda“, tvrde u Sindikatu „Sloga“.

Sadašnje stanje mora da se preseče i da se dugoročnom strategijom odrede prioriteti i podsticajne cene u poljoprivredi, što je praksa u razvijenim zemljama EU, navedeno je u saopštenju.

„Ovo je prvi ozbiljan test za novu rekonstruisanu Vladu Srbije i od njega zavisi kako ćemo se i mi kao sindikat postaviti prema njoj i njenim, kako tvrde, iskrenim namerama za oživljavanje i oporavak srpske privrede“, zaključili su u tom sindikatu.

Tanjug, RTV / link /

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*