Home » PRENOSIMO » SINDIKALNI BOGOVI

SINDIKALNI BOGOVI

Svakodnevno smo svedoci čestih sastanaka sindikalnih aktivista koji u Beogradu ili u banjama i na planinama Srbije razgovaraju i ukazuju na „pogubne“ predloge izmena i dopuna Zakona o radu (ZOR).

dru-sindikatiListom svi, i reprezentativni Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedninjeni granski sindikati Srbije (UGS) i oni drugi koji nisu reprezentatvni, osuđuju predloge poslodavaca i predstavnika Vlade Srbije. Ništa blaži nisu ni prema Savetu stranih investitora koji je, prema mišljenju sindikalaca, najveći zagovornik izmena i dopuna ZOR.

Predstavnici reprezentativnih sindikata su uključeni u proces razmatranja predloga za izmenu zakona, a svoje mesto i uključenje u ceo taj posao traže i Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Industrijski sindikat Srbije i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, koji zvanično nisu reprezentativni.

Nezadovoljni nekim predloženim rešenjima koja su pogubna za zaposlene, SSSS i UGS , kao priznate sindiklane centrale, dogovorili su se da ubuduće jedinstveno nastupaju u pregovorima za izmene i dopune ZOR. Sindikati koji su na marginama događanja, po ugledu na reprezentativne sindikate, formirali su nedavno Srpski sindikalni front. Oni su na skupovima u Beogradu i Novom Sadu zatražili da se ZOR povuče iz procedure. Po staroj navici, zapretili su i protestima, ako se njihovi zahtevi budu ignorisali. Prete i SSSS i UGS, a svi su bezbroj puta i ranije pretili prethodnim vladama, ukazujući na težak materijalni položaj zaposlenih i gubitak radnih mesta. Rezultat svih tih zahteva je poznat. Vlada je, uz manje ustupke, svoje zamisli uvek realizovala. Tako će biti i sada sa ZOR i drugim zakonima i uredbama. Biće po onoj narodnoj „tresla se gora rodio se miš“.

A da li je sve moralo tako da bude? Može i drugačije ali za to je potrebno da sindikati budu složni, u stvari da njihovi lideri budu manje sujetni a više spremni za dogovor i saradnju i zajedničku akciju. Ovako razbijeni i usitnjeni sindikati su nemoćni. Tako će biti dok god svaki sindikalni lider zamišlja da je „Bog“.

Jovan Popović

Ilustracija: Tošo Borković

Foto: Novosti

Sindikalni poverenik /link/

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*