Home » ПРЕНОСИМО » СИНДИКАЛНИ БОГОВИ
СИНДИКАЛНИ БОГОВИ

СИНДИКАЛНИ БОГОВИ

Свакодневно смо сведоци честих састанака синдикалних активиста који у Београду или у бањама и на планинама Србије разговарају и указују на „погубне“ предлоге измена и допуна Закона о раду (ЗОР).

dru-sindikatiЛистом сви, и репрезентативни Савез самосталних синдиката Србије (СССС) и Уједнињени грански синдикати Србије (УГС) и они други који нису репрезентатвни, осуђују предлоге послодаваца и представника Владе Србије. Ништа блажи нису ни према Савету страних инвеститора који је, према мишљењу синдикалаца, највећи заговорник измена и допуна ЗОР.

Представници репрезентативних синдиката су укључени у процес разматрања предлога за измену закона, а своје место и укључење у цео тај посао траже и Конфедерација слободних синдиката, Асоцијација слободних и независних синдиката, Индустријски синдикат Србије и Удружени синдикати Србије „Слога“, који званично нису репрезентативни.

Незадовољни неким предложеним решењима која су погубна за запослене, СССС и УГС , као признате синдиклане централе, договорили су се да убудуће јединствено наступају у преговорима за измене и допуне ЗОР. Синдикати који су на маргинама догађања, по угледу на репрезентативне синдикате, формирали су недавно Српски синдикални фронт. Они су на скуповима у Београду и Новом Саду затражили да се ЗОР повуче из процедуре. По старој навици, запретили су и протестима, ако се њихови захтеви буду игнорисали. Прете и СССС и УГС, а сви су безброј пута и раније претили претходним владама, указујући на тежак материјални положај запослених и губитак радних места. Резултат свих тих захтева је познат. Влада је, уз мање уступке, своје замисли увек реализовала. Тако ће бити и сада са ЗОР и другим законима и уредбама. Биће по оној народној „тресла се гора родио се миш“.

А да ли је све морало тако да буде? Може и другачије али за то је потребно да синдикати буду сложни, у ствари да њихови лидери буду мање сујетни а више спремни за договор и сарадњу и заједничку акцију. Овако разбијени и уситњени синдикати су немоћни. Тако ће бити док год сваки синдикални лидер замишља да је „Бог“.

Јован Поповић

Илустрација: Тошо Борковић

Фото: Новости

Синдикални повереник /линк/

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top