Home » BLOG » SINDIKALNA SCENA U SRBIJI JE JASNIJA NEGO IKAD!
RELIKT SOCIJALISTIČKE REPREZENTATIVNOSTI

SINDIKALNA SCENA U SRBIJI JE JASNIJA NEGO IKAD!

Dva meseca nakon postavljanja novog sajta i više od 50 000 otvorenih strana, naši nedvosmisleni stavovi,  kao i naš rad u toku sezone godišnjih odmora, dokaz su da Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ na pravom putu za povratak poverenja radnika u sindikalistički pokret i njegovu istorijsku ulogu u odbrani radništva. Hvala svima koji ste sa nama, koji nas podržavate,  i još jednom  pozivamo sve radnike Srbije da nam se bez odlaganja pridruže u jačanju Sloge kao jedinog i jasno definisanog izvornog radničkog pokreta.

Pogledajmo činjenicama u oči

Sa razvitkom kapitalizma sve više se zaoštravaju i klasne suprotnosti. Sve je više siromašnih a sve više bogatijih, dok sa druge strane poverenje u sindikalne organizacije drastično opada.

Željko Veselinović predsedik USS SLOGA

Željko Veselinović predsedik USS SLOGA

Stvaranjem takve klime , sve je više socijalno razrušenih porodica, invalida i napuštene dece, a na ulicama nam gine nezaposlena mladost. I nije čudo što je tako, jer je posla sve manje i manje!

Dosadašnja borba naših radnika je uglavnom usamljena i pojedinačna. Za takvo stanje su najviše krive radničke organizacije koje sebe nazivaju sindikatima i koje su svojim autizmom, statičnošću i kohabitacijom sa vlašću dozvolile slabljenje uticaja sindikata na socijalno ekonomska kretanja u Srbiji.

Učestovanjem u Socijalno ekonomskom savetu Srbije, raznim radnim grupama za izradu zakona, sindikati koji sebe nazivaju reprezentativnim, mada nije jasno na osnovu čega to tvrde, dozvolili su da ih ekonomski moćnici  širokogrudo prikažu kao faktor u demokratskom procesu  odlučivanja  što to nije!

 

RELIKT SOCIJALISTIČKE REPREZENTATIVNOSTI

RELIKT SOCIJALISTIČKE REPREZENTATIVNOSTI

S druge strane, u želji da postane članica EU, da povrati izgubljeno međunarodno poverenje, država Srbija nastavlja sa izdacima koji prevazilaze njenu ekonomsku snagu. Umesto racionalne politike i oporavka njenih ekonomskih resursa, pod plaštom restruktuiranja, nastavlja se sa rasprodajom svega stečenog što su radnici Srbije znojem stvarali. Političari koji pre desetak godina nisu imali ni za pošten burek, danas imaju kompleks fabrika i preduzeća, a njihova deca se školuju u najeminentnijim evropskim i svetskim školama.

Velike firme i preduzeća, nekadašnji ponosi srpske industrije rasprodaju se bud zašto, raznim sumnjivim tipovima sa sumnjivim kapitalom. I ne samo to, već se kontinuirano nastavlja sa zaduživanjem  i uzimanjem kredita koje će vraćati generacije građana Srbije i njihove dece.

Već danas se govori o drugačijim sindikalnim organizacijama, a već sutra će se govoriti još više. Nema efikasnijeg načina nego da se sa jednog mesta da znak da celokupno radništvo na principima solidarnosti izađe na ulice tražeći ostvaranje svojih pravednih zahteva. Sindikat Sloga se omasovljuje, ne zato što mi to želimo već zato što to radnici žele.

Danas u ovoj složenoj sitaciji, svako odvajanje od realnosti može biti fatalno. Događaji nas stavljaju na ispit, a svako samostalno delovanje mnogobrojinih strukovnih sindikata neminovno vodi u razvodnjavanje, jer boreći se za uske strukovne interese, radnici gube svest o solidarnosti i empatiji, pa umesto borbe protiv interesa kapitala dolazi do ogorčene međusobne borbe, što je uvek u korist poslodavaca.

Na kraju, da ponovim moj lični stav i stav našeg sindikata povodom najavljenih izmena zakona o štrajku: Kada neko nedeljama ili mesecima  svojim radnicima ne isplaćuje plate, šta ostaje jadnom i nesretnom radniku nego da pribegne štrajku. I zato će Sloga štrajkovati kada kod je to potrebno, bez obzira na pisane i nepisane zakone. Nama je radnik i njegovo pravo na prvom mestu.

Hvala, živeli i Složno!

Željko Veselinović, predsednik USS Sloga.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content