Home » OBAVEŠTENJA » PROPISATI ZAKONOM TEMPERTURU ZA UVOĐENJE VANREDNE SITUACIJE

PROPISATI ZAKONOM TEMPERTURU ZA UVOĐENJE VANREDNE SITUACIJE

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, pozivaju sve poslodavce da danas, ali i narednih dana zbog izuzetno ekstremnih vrućina, povuku radnike sa otvorenih prostora, izvrše preraspodelu radnog vremena, posebno u sektorima građevine, komunalnih preduzeća, poljoprivrede i industrije.

Temperatura izmerena u podne, u centru Beograda, 29.07.2013.

Temperatura izmerena u podne, u centru Beograda, 29.07.2013.

Temperature poslednjih dana su znatno iznad klimatske normale, a današnja je iznad svih vrednosti i u najavi preko 40 stepeni. Dosadašnja praksa je pokazala da poslodavci uglavnom ne reaguju ili kasno preduzimaju mere zaštite na radu iz preporuke koju je usvojila Vlada Srbije još 2007. godine.

Takođe, moramo da konstatujemo da se nastavlja sa urušavanjem prava iz oblasti mera zaštita na radu, jer su i pored navedenih preporuka Vlade Srbije radnici u nemilosti poslodavaca zato što u Srbiji zakonom nije propisana maksimalna temperatura koja je neophodna za uvođenje vanredne situacije.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” insistiraju da država hitno zakonom definiše precizne mere kako bi se zaštitilo zdravlje svakog radnika u Srbiji, i zahteva da nadležne Inspekcije rada od danas pojačaju inspekcijsku kontrolu na terenu i sankcionišu sve nesavesne poslodavce koji ne poštuju odredbe iz Zakona o zaštiti na radu i drugih zakonskih akata.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Postovanjem . ovo sto zakon doneli nekome vredi ali nazalost nama u beceju nista ne vredi jer mi koji radimo u JP komunalac teraju da radimo izgovorom nema dosta radnika al ima radnika za kancelariju radi klima uredjaj niti dobivamo vode niti bilu kakvu tecnost,niti da pitaju mozeli da radite daje. al da ne nabrajam druga dela mislim da tome nebi trebalo ovde davam pricam. postovanjem radnik JP komunalac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content