Home » OBAVEŠTENJA » RADNIKE NEMA KO DA ČUJE!

RADNIKE NEMA KO DA ČUJE!

Više od 400 radnika FŽV Želvoz iz Smedereva, u organizaciji više  reprezentativnih sindikata, među kojima je i Sloga – protestvovalo je danas ispred zgrade Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj 11, zahtevajući da im država poveže radni staž i overi zdravstvene knjižice!

3

Radnici jedne od najstarijih srpskih fabrika  za remontovanje šinskih vozila u Srbiji, osnovane i puštene u rad daleke 1916.godine, gotovo vek kasnije, bore se za elementarna prava po osnovu rada. Povezivanje radnog staža i overu svojih zdravstvenih knjižica kako bi ostvarili prava na penzije i adekvatno lečenje sebe i svojih porodica.

Iako se više od 400 radnika okupilo ispred zgrade Vlade, nakon dva sata provedenih na vrelom i toplom beogradskom asfaltu, sa žaljenjem možemo konstatovati da se kod nikoga u ovoj važnoj državnoj instituciji nije probudilo interesovanje za prijem ili obraćanje radnicima.

I nije čudo neko, jer predstavnike državne vlasti ovih dana najviše zanimaju rekonstrukcije unutar same Vlade, a radnici su tu,  kao po običaju,  na nekom poslednjem mestu, osim kada naiđe vreme izbora i borbe za njihov glas.

4

Ovakvo ponašanje i ignorisanje radnika u njihovim opravdanim zahtevima moramo dobro upamtiti, kako bi im vratili istom merom koju oni danas tako osiono demonstriraju!

Složno!

 

Fabrika Želvoz je formirana i puštena u rad daleke 1916.godine, pod nazivom “Radionica za popravku”. Posle drugog svetskog rata, kompanija posluje pod imenom “Heroj Srba”. Godine 1994., fabrika prelazi u vlasništvo Železničkog transportnog preduzeća “Beograd” i od tada posluje pod imenom Želvoz. Nakon zaključivanja ugovora o prodaji kapitala fabrike, 20. decembra 2007. godine, Želvoz je sa oko sedamdeset odsto kapitala prodat rumunskom konzorcijumu pravnih lica, koji čine S.C. “Remar i S.C. “Grampet“, ali je u aprilu 2011.god. posle odluke Agencije za privatizaciju Republike Srbije poništen kupoprodajni Ugovor. Danas je Želvoz akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*